BiH Izdvojeno Vijesti

U BiH vlada nestašica krvi

U transfuzijskim centrima u BiH bore se sa nestašicom zaliha krvi ili su im postojeće doze svedene na minimum.

Do nestašice zaliha krvi dolazi jer je tokom ljetnih mjeseci i zbog češćih saobraćajnih nesreća i nezgoda veća potražnja za dragocjenom tečnošću koja život znači, dok je onih koji je daruju manje nego inače.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH navode da imaju veliki i ozbiljan problem sa nedostatkom krvi u posljednje vrijeme, a koliko je situacija dramatična govori i podatak da i kada se dođe do svega nekoliko doza, velika je stvar.

Nedostaje nam svih krvnih grupa i odavno nismo imali ovakav problem. Još gore je što sada tokom ljeta imamo manji odaziv građana kada je u pitanju dobrovoljno davanje krvi, jer su godišnji odmori, ne rade škole, pa nema ni akcija sakupljanja krvi“, ističu u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH.

Veliki problem u ovoj oblasti predstavlja, ističu u Zavodu, to što kod nas nije dovoljno razvijena svijest građana šta zapravo dobrovoljno davanje krvi znači za jednog čovjeka kome zatreba ova dragocjena tečnost.

Građani nisu svjesni da jedna doza krvi može spasiti nečiji život, da krv ne može biti proizvedena u laboratoriji i da to upravo govori koliko je ona dragocjena“, navode u ovoj ustanovi.

Gordana Guzijan, direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, je kazala da je teško precizirati koje krvne grupe nedostaje ili ima previše u određenom trenutku, jer se situacija može promijeniti veoma brzo, ali je istakla da je ljeto period kada su zalihe krvi, zbog veće tražnje, obično smanjene.

Trenutno su zalihe krvi i krvnih komponenti zadovoljavajuće, međutim, manje je organizovanja akcija dobrovoljnog davanja krvi, te je smanjen broj dobrovoljnih davalaca u ovom ljetnom periodu. Kako se zalihe krvi neprestano troše i treba ih stalno dopunjavati, uvijek postoji potreba za dobrovoljnim davaocima krvi, posebno tokom ljetnih mjeseci“, kazala je Guzijanova.

U mostarskoj bolnici je potvrđeno da su zalihe krvi smanjene kao i obično u ljetnom periodu, međutim, navode da se rijetko desi situacija da neke krvne grupe nestane potpuno.

U BiH u prosjeku dnevno bude potrošeno između 70 i 120 doza krvi, što je značajna količina, ističu stručnjaci u ovoj oblasti.

Uprkos ovakvoj situaciji, u transfuzijskim centrima uvjeravaju da se nekako snalaze i uspijevaju obezbijediti dovoljne količine krvi, bolnicama, kliničkim centrima i drugim zdravstvenim ustanovama koji iskažu potrebu, pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba