Svijet Udarno Vijesti

BiH zakasnila s priznavanjem nove vlasti u Libiji: Brže se prave naftovodi nego vodovod za Tripoli!

Italijani, Francuzi i Britanci će dobro naplatiti svoju podršku u svrgavanju Gadafija

BiH je konačno priznala Nacionalno tranzicijsko vijeće (NTC), novu libijsku vladu, predvođenu pobunjenicima koji još pokušavaju preuzeti kontrolu nad cijelom Libijom. Odluka je donesena prošle sedmice na hitnoj sjednici Predsjedništva BiH, ali tek onda kada su oni koji vode borbe protiv 42-godišnje vladavine pukovnika Moamera Gadafija ušli u Tripoli, prijestonicu ove naftom bogate sjevernoafričke države.

Učešće u akciji

Ali sada, kada ističe rok progadafijevim snagama da se predaju i kada je NTC izdao dozvolu za smaknuće libijskog diktatora, opravdano se postavlja pitanje je li ovakva odluka Predsjedništva BiH zakasnjela, posebno zbog činjenice da se pobunjenička vlada i pismeno obraćala Sarajevu, tražeći pomoć i podršku. Ali, zbog kompleksnosti odnosa u samoj državi te ličnih relacija brojnih visokopozicioniranih dužnosnika s pukovnikom Gadafijem, otezalo se do samoga kraja.

NATO savez, odnosno nekoliko njegovih članica, učešće u vojnoj akciji i podršku revolucionarima u Libiji će, svakako, naplatiti. Već je popravljen naftovod koji vodi prema Italiji, brže nego cjevovodi kojima se osigurava pitka voda građanima Tripolija.

Italijani su već prije nekoliko dana poslali svoje tehničare u libijsku pustinju, koji će nastojati što brže uspostaviti eksploataciju libijske nafte. Francuska naftna kompanija “Total” kao i katarski “Vitol” također će zadovoljno trljati ruke, a kratkih rukava neće ostati ni britanski “British petroleum”. Ekonomski gledano, sva uložena sredstva bit će vrlo brzo povraćena.

Milionski ugovori

Poslovi koje su ugovorile bh. kompanije, bez obzira na promjenu vlasti, vjerovatno će biti nastavljeni, zbog obaveze da se ispoštuju sve norme međunarodnog prava na osnovu kojih su oni i zaključeni. Šta će se događati nakon toga? Ko će imati mogućnost da kod novih vlasti isposluje zaključivanje novih milionskih i veoma značajnih ugovora za bh. kompanije?

Ukoliko nova vlast bude bila od riječi, pa zaista uvede demokratiju i transparentnost, postavlja se veliko pitanje kako će se naše kompanije snaći u takvom okruženju, i koliko će to otežati oklijevanje pri priznavanju prijelaznih vlasti.

Sada, kada dođe nova vlast, koja želi da donese prosperitet napaćenom libijskom narodu koji je bio obespravljen i 42 godine gledao kako samo jedan čovjek gospodari njihovim blagom, vrlo je moguće da će se puno više voditi računa o svakom dinaru. U tom slučaju, poslove i ugovore trebali bi dobivati oni koji uz najpovoljnije uvjete osiguraju zadovoljavajući kvalitet.

Ali, već sada je, nažalost, evidentno da britanske, francuske i italijanske firme neće biti tretirane po ovom obrascu, nego da će poslove dobivati van svake konkurencije. Nema to veze s demokratijom i jednakim pravima za sve, već s njihovom ulogom u svrgavanju Gadafija. Piše Dnevni avaz.

Ekipu poslati u Libiju

BiH se može nadati da će joj njen glas “za” u Vijeću sigurnosti biti osnova da bh. kompanije uživaju dobar status pri dobivanju novih poslova u Libiji. Ali, da bi to bilo realizirano, već “jučer” je trebalo u Libiju poslati ekipu stručnjaka koji će raditi na uspostavljanju što boljih odnosa s novom vladom u svim oblastima – ekonomiji, kulturi, obrazovanju.

 

Informer.ba