BiH Udarno Vijesti

BiH zbog nesređene granice u velikim problemima kada Hrvatska uđe u EU

BiH će snaći veliki problemi kada Hrvatska postane član EU, jer nije preduzela potrebne radnje koje se odnose na uređenje graničnih prelaza, upozoreno je na balkanskoj konferenciji na visokom nivou koja je održana u Briselu.

Direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino rekao je da su Srbija i Crna Gora koje imaju mnogo manju granicu sa Hrvatskom uglavnom obavile posao, dok BiH koja ima granicu od 1 000 kilometara nije uradila svoj dio posla – javlja dopisnik Srne.

“U BiH kao da ne razumiju da kada Hrvatska postane član, hrvatska granica ujedno postaje granica EU”, rekao je Sanino juče u neformalnom razgovoru.

Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači u BiH koji plasiraju proizvode u Hrvatsku imaju razloga za zabrinutost jer još nisu uspostavljene laboratorije koje će vršiti kontrolu kvaliteta u skladu sa standardima EU.

Ekonomski analitičar u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić upozorio je  da će, ukoliko vlasti u BiH ne preduzmu hitne mjere, domaća prehrambena industrija biti pred kolapsom zbog ulaska Hrvatske u EU zato što će to onemogućiti kompanijama iz BiH da prema sadašnjim uslovima izvoze robu u Hrvatsku, koja im je najznačajnije tržište.

On je rekao da su, iako je BiH tražila sedam graničnih prelaza, EU i Hrvatska prihvatile da samo dva prelaza na 1 010 kilometara granice budu opremljena za kontrolu izvoza prehrambenih proizvoda. ”Ukoliko se nešto vrlo brzo ne promijeni, značajan dio izvoza mliječnih proizvoda, mesa i jaja iz BiH u Hrvatsku moraće da bude ukinut kada se Hrvatska pridruži EU. To će posebno biti teško za male proizvođače, a dodatni troškovi transporta  mogli bi da unište njihove poslove”, precizirao je Hasić.

Prema njegovim riječima, institucije vlasti u BiH moraju hitno da donesu i usklade pojedina zakonska rješenja sa evropskom legislativom, a neophodno će biti i uspostavljanje laboratorija koje će vršiti kontrolu kvaliteta u skladu sa standardima EU.

BiH je za devet mjeseci ove godine ostvarila spoljnotrgovinsku razmjenu sa Hrvatskom od oko 17,5 milijardi KM, pri čemu je izvoz bio 6,3 milijarde KM, a uvoz 11,2 milijardi KM.

 

Srna/Informer.ba