BiH Udarno Vijesti

BiH zvanično traži pomoć kanadera iz Turske

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović jutros je ambasadoru Republike Turske u BiH Ahmetu Yildizu uručio zvaničan zahtjev države Bosne i Hercegovine za angažiranjem turskog kanadera u gašenju požara koji nekoliko dana gore na više lokacija u BiH.

Ukoliko bude riješen problem s gorivom, kanader bi već danas mogao stići u BiH, potvrdio je Ahmetović za agenciju Anadolija.

S ambasadorom Yildizom razmijenio sam sve informacije u vezi s mogućnostima dolaska turskog kanadera. Zvanično sam predao zahtjev za angažovanje kanadera ambasadoru“, kazao je u izjavi za agenciju Anadolija Ahmetović.

Razlog zbog kojeg BiH nije ranije uputila zvanični zahtjev za angažiranjem turskog kanadera na gašenju požara je problem s nabavkom specijalne vrste goriva koju koristi turski kanader, a kojeg nema na tržištu u BiH i susjednim zemljama.

Problem je bio oko avionskog goriva kojeg nema u BiH. Ima ga samo u Poljskoj, ali smo u međuvremenu dobili informaciju da privatna kompanija Hifa koristi tu vrstu goriva ili slično za helikopter kompanije, i vlasnik Hife je obećao da će nam ustupiti gorivo ukoliko se poklope tzv. oktanski brojevi”, kazao je Ahmetović.

Kako saznaje Anadolija, bh. kompanija ima šest do sedam tona avionskog goriva što bi trebalo biti dovoljno da turski kanader ugasi većinu požarišta.

Inače, jutros su zvaničnici Ministarstva šuma i vodoprivrede Republike Turske su za agenciju Anadolija izjavili da su spremni da pruže svaku vrstu pomoći u gašenju požara u BiH.

Jedan kanader i helikopter su spremni za put u BiH, ali je rečeno kako se čeka zvanični zahtjev od bosanskohercegovačkih vlasti.

Zvaničnici turskog ministarstva su potvrdili da postoji sporazum o saradnji dvije zemlje na poljima šumarstva, rasadništva i borbe protiv požara.

Turski kanaderi i helikopteri nedavno su pomogli i gašenje požara na Kosovu i u Albaniji.

AA/Informer.ba