BiH Udarno Vijesti

BIHAMK: Samo petina ispravnih vozila

Auto-moto klub BiH (BIHAMK) utvrdio je, prilikom kontrole tehničke ispravnosti i pripreme motornih vozila za sezonu godišnjih odmora, da su samo 222 automobila od pregledanih 1044, odnosno 21,26 odsto tehnički ispravna.

BIHAMK je, u saradnji sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i lokalnim auto-moto klubovima, organizovao akciju pod nazivom “Putujte sigurno” i pregledao vozila na 33 lokacije.

Ustanovljena je neispravnost na čak 822 vozila, što je 78,74 odsto, koja su prosječno prešla 240 218 kilometara, dok je njihova prosječna starost oko 17 godina, prenose federalni mediji.

Najveći procenat neispravnih vozila uočen je na području Zeničko-dobojskog kantona – 83 odsto, Unsko-sanskog kantona 82 i Srednjobosanskog kantona 80 procenata.

Neispravnosti vozila odnosile su se i na svjetlosno-signalne uređaje 52,59 odsto, nezadovoljavajući kvalitet i nivo ulja u kočionom sistemu 44,64 odsto, te neispravne električne uređaje 38,12 odsto.

Iz BIHAMK-a ističu da zabrinjava činjenica da je oko 23 odsto vozila bez obavezne opreme. Tri najčešće i najbrojnije neispravnosti u prethodnih nekoliko godina odnose na kočioni sistem, koji je jedan od najbitnijih sistema za bezbjednost vozila u saobraćaju.

 

Srna/Informer.ba