Svijet Udarno Vijesti

Bijela kuća: Libijska operacija u skladu sa zakonom

Bijela kuća je u srijedu, odgovarajući na kritike Kongresa, navela da je predsjednik Barack Obama imao ovlaštenje da nastavi američko sudjelovanje u operaciji NATO-a protiv Libije i bez dopuštenja najvišega zakonodavnog tijela SAD-a.

U izvještaju na 30 stranica koji je uputila Kongresu Obamina administracija tvrdi da SAD ima ograničenu ulogu u bombardiranju Libije, a kako američke kopnene snage nisu tamo raspoređene, niti su uključene u borbe, predsjednik je ostao u okviru svojih ustavnih ovlasti da zapovijeda misijom.

Zakonom iz 1973. godine zahtijeva se da svaka američka vojna akcija koju prethodno nije odobrio Kongres mora biti zaustavljena 60 dana nakon što predsjednik o njoj prvi put obavijesti Kongres, što je isteklo još 20. maja, ili da vrati trupe kući u narednih 30 dana, što ističe ovog vikenda.

”Djelujemo u skladu sa zakonom”, izjavio je pravni savjetnik State Departmenta Harold Koh, prenijela je agencija UPI.

On i savjetnik Bijele kuće Robert Bauer tvrde da SAD nije u stanju neprijateljstva, na koje se zakon odnosi, barem od 7. aprila, kada je NATO preuzeo zapovjedništvo nad operacijom uvođenja zone zabrane leta nad Libijom.

”Ne kažemo da predsjednik ima pravo da svojevoljno zemlju uvuče u rat”, rekao je Koh i dodao da oni ne kažu da je zakon neustavan, niti da ga treba ukinuti, niti da mogu odbiti konsultacije s Kongresom, već da ograničena priroda ove misije nije takva vrsta neprijateljstava kakve zakon predviđa.

Zastupnički dom, gdje dominiraju republikanci, usvojio je 3. juna rezoluciju u kojoj se kritizira administracija jer nije pružila uvjerljivo objašnjenje libijske kampanje i traži da do 17. juna pruži detalje o obimu i troškovima misije. Senat, gdje većinu čine demokrati, nije se bavio tim pitanjem.

U izvještaju se navodi da su troškovi operacije u Libiji do 3. juna bili 715,9 milijuna dolara. Od toga 713,6 za vojne operacije, 1,3 milijuna za korištenje zaliha ministarstva obrane i jedan million za humanitarnu pomoć.

Izvještaj je objavljen dana kada je nestrpljenje Kongresa dostiglo vrhunac, nakon što je 10 senatora i kongresmena tužilo Obamu, tvrdeći da je prekršio Ustav jer je poduzeo vojnu akciju protiv Libije zaobilazeći Kongres, i koristeći Ujedinjeni narodi i NATO kao opravdanje.

Oni su tražili da sud odmah naredi predsjedniku da prekine američko sudjelovanje u libijskom ratu, ali slični zahtjevi su ranije odbacivani zbog tehničkih pitanja.

 

Fena/Informer.ba