Svijet Udarno Vijesti

Bijela kuća osudila spornu reklamnu kampanju Benettona

Bijela kuća kritikovala je reklamnu kampanju italijanske kompanije “Benetton” u kojoj je prikazan američki predsjednik Barack Obama kako ljubi u usta dva svjetska lidera.

“Bijela kuća ima dugu tradiciju politike neodobravanja korištenja imena predsjednika i njegovog lika u komercijalne svrhe”, rekao je portparol Bijele kuće.

Portparol nije želio da kaže da li će Bijela kuća kontaktirati direktno “Benetton” i izraziti svoje protivljenje.

Bijela kuća ne dozvoljava nikakvo korištenje lika predsjednika Obame u komercijalne svrhe, pa su prošle godine reagovali kada je jedna tekstilna kompanija upotrijebila njegovu fotografiju, na kojoj je u zimskom kaputu, tokom posjete Kini, za veliki bilbord koji je postavila na Times squareu u New Yorku. Bilbord je skoro odmah uklonjen.

U kampanji “Nemržnje” italijanske kompanije prikazani su različiti svjetski lideri kako se ljube.

Među njima je Obama koji se ljubi sa kineskim predsjednikom Hu Jintaom i venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom.

Na fotomontažama vidi se i njemački kancelar Angela Merkel kako se ljubi sa francuskim predsjednikom Nicolas Sarkozyjem, kao i papa Benedikt XVI istom odnosu sa najvišim egipatskim imamom šeikom Ahmedom el Tajebom.

“Benetton” je povukao fotomontažu nakon što je Vatikan juče uložio protest. Sveta stolica najavila je zakonske mjere protiv distribuiranja fotografija.

 

Srna/Informer.ba