BiH Izdvojeno Vijesti

Bijeljina: Svaki šesti vozač pijan

Rezultati dvodnevne akcije Centra javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina pokazali su da je svaki šesti kontrolisani vozač bio pod dejstvom alkohola.

U akciji pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, 24. i 25.februara, pripadnici bijeljinskog CJB kontrolisali su 805 učesnika u saobraćaju i izvršili 473 alkotestiranja ili 58,7 odsto učesnika.

Od ukupnog broja alkotestiranih učesnika u saobraćaju njih 121 ili 25,5 odsto bilo je u alkoholisanom stanju. Iz saobraćaja je isključen 121 vozač, od kojih je kod četiri utvrđeno više od dva promila alkohola u organizmu.

Dvadesettri vozača imala su od jedan do dva promila alkohola u organizmu, a 69 vozača imalo je od 0,3 do jedan promil alkohola u organizmu. Deset vozača, sa manje od tri godine vozačkog iskustva, imalo je do 0,3 promila alkohola u organizmu.

“Analizirajući provedenu akciju može se konstatovati da veći broj vozača i dalje upravlja pod dejstvom alkohola, na šta ukazuje i činjenica da je svaki šesti kontrolisani vozač bio pod dejstvom alkohola“, saopšteno je iz CJB Bijeljina.

Zbog toga što je vožnja pod dejstvom alkohola dominantni uzročnik saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom iz CJB Bijeljina navode da će nastaviti sa pojačanom kontrolom vozača, radi podizanja nivoa bezbjednosti saobraćaja.

U akciji CJB Bijeljina tokom februara kažnjeno je 248 vozača zbog upravljanja vozilom sa nepropisno zatamnjenim staklima.

Iz CJB je saopšteno da je, prema pravilniku, dozvoljeno dodatno zatamnjenje homologiranim folijama, i to samo bočnih stakala iza sjedišta vozača i suvozača.

Bijeljinski CJB je akciju pojačane kontrole, posebno vozila sa zatamnjenim staklima, realizovao u okviru akcije Ministarstva unurašnjih poslova Republike Srpske. Ove aktivnosti policije biće nastavljene i u narednom periodu.

 

Srna/Informer.ba