Crna hronika Udarno Vijesti

Bijeljina: Upali u Atik džamiju i napali vjernike

Jutros oko 3.45 sati petosoba srpske nacionalnosti iz Srbije i Bijeljine upali su tokom sabah-namaza u Atik džamiju u Bijeljini, te džematlije pokušali spriječiti u obavljanju vjerskih dužnosti.

Kako je potvrdio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Bijeljina Samir ef. Camić, vinovnici incidenta su vrijeđali džematlije i, između ostalog, psovali im ‘tursku majku’.

Desetak džematlija zatražilo je od napadača da napuste džamiju. Nakon kraće prepirke, oni su pobjegli, a o cijelom događaju je obavještena i lokalna policija.

Ubrzo je uhapšeno pet osoba, od kojih su četvorica identificirani kao državljani Srbije. Peti akter ovog nemilog događaja je maloljetna osoba iz Bijeljine.

Navedenim osobama određen je jednodnevni, nakon čega će protiv njih biti podnesene odgovarajuće prijave. Kako se očekuje, srbijanskim državljanima će, nakon procesuiranja, biti zabranjen ulazak u BiH.

Ovakav napad u ramazanu teško nam pada. Naravno da nas vrijeđa kada neko uvrijedi naše vrijednosti, a Atik džamija to svakako jeste. U posljednje vrijeme nije bilo ovakvih drastičnih napada. Svakodnevno imamo turiste koji obilaze džamiju. Neki čak ovamo dolaze i iz Srbije. Ne mislim da iza ovih mladića neko politički stoji, ali ovo je odraz jedne opće atmosfere u Republici Srpskoj. Atmosfera je to koju karakteriziraju zapaljive izjave visokih zvaničnika. Vjerujem da se ovdje radi o nekoj vrsti dokazivanja protiv drugog i drugačijeg. Nažalost, radi se mladim osobama“, izjavio je za efendija Camić.

U ranijim incidentima polomljena je česma u haremu Atik džamije, zatim su polupana stakla na džamiji, a ispisivani su uvredljivi grafiti na fasadi džamije.

 

Anadolija/Informer.ba