Svijet Vijesti

Bilans nemira u Engleskoj: Jedna poginula osoba i 525 uhapšenih

Jedna žrtva nereda, 525 uhapšenih, premijer odlučan da vrati mir, policija na nogama – to je ukratko situacija u Velikoj Britaniji poslije trodnevnih nereda na ulicama Londona, a od ponedjeljka i Birminghama, Liverpoola i Bristola.

Britanski premijer David Cameron, koji je zbog ozbiljnosti situacije prekinuo godišnji odmor i hitno se vratio u zemlju, održao je od jutros nekoliko sastanka kako bi se upoznao sa svim što se dešavalo, a u obraćanju novinarima ispred svog sjedišta u Downing Street 10, on je poslao jasnu poruku – da će država učiniti sve da se mir vrati na ulice. On je događaje prethodnih dana okarakterisao kao “čist kriminal” a scene koje su viđenje kao “odvratne”, i naglasio da će svi oni koji je ne poštuju zakon “osjetiti punu snagu zakona“.

Ukoliko ste dovoljno stari da počinite ovakve kriminalne akte, onda ste dovoljno stari i da se suočite s kaznom”, poručio je on demonstrantima.

On je o daljim mjerama u cilju suzbijanja nasilja razgovarao s ministricom pravde Teresom May i šefom Scotland Yarda Timom Godwinom, a predsjedavao je i sastankom tima za djelovanje u vanrednim okolnostima “Kobra”.

S odmora su pozvani i britanski parlamentarci, prvi put od 2002. godine, kako bi u četvrtak saslušali šta o najnovijim događajima ima da kaže premijer, a potom otvorili debatu.

Kako bi se spriječilo da se na ulicama ponove događaji od prethodnih dana, večeras će o miru i sigurnosti voditi računa 16.000 policajaca, daleko više nego prošle noći kada ih je bilo 6.000.

Premijer se za sada uzdržao od toga da naloži primjenu ekstremnijih mjera u cilju suzbijanja nasilja, a iz policije je u međuvremenu saopćeno da se policajci, ukoliko bude potrebe, neće ustezati da iskoriste i gumene metke.

Policija je saopćila da su nemiri odnijeli i jedna mladi život – 26-godišnji mladić je u utorak preminuo od posljedica rana zadobijenih iz vatrenog oružja, kao i novi bilans uhapšenih – 525.

Agencije ocjenjuju da će se premijer poslije najnovijih događaja naći pod pritiskom da učini više za siromašne krajeve prijestonice.

 

Fena/Informer.ba

2 0 komentara

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • NEKA TAKO TREBA DA SE U HRVATSKOJ ORGANIZIRAJU NEREDI PA DA SE SRUSI OVO BANDITSKO NASLJEDE INTERPOLOVA ZNANCA IVE SANADERA