BiH Udarno Vijesti

Biljana Plavšić traži povrat stana u Tuzli

Nakon nedavno odbijenog zahtjeva za povrat stana Miletu Dubajiću, odgovornom za početak rata 15. maja 1992. godine u Tuzli, ovaj grad je nedavno uzdrmala i vijest o mogućem povratu stana ratnoj zločinki Biljani Plavšić, piše Dnevni avaz.

Iako zvaničnih informacija o zahtjevu za povrat još nema, iz Službe za stambene poslove Općine Tuzla jasno je naglašeno da od eventualnog povrata stana neće biti ništa.

U našoj bazi podataka ne postoji njen zahtjev, a i ako do njega dođe, od Tuzle stan neće dobiti. Razlog tome je što su rokovi za podnošenje zahtjeva odavno istekli“, kaže šef Službe Mišo Ajaz.

Općina Tuzla nedavno je odbila i drugi zahtjev Mileta Dubajića, svojevremeno komandanta kasarne “Husinska buna”, odgovornog za početak rata u Tuzli. Prvi zahtjev odbijen je primjenom Člana 3a Zakona o napuštenim stanovima, a nakon toga Dubajić je ponovo podnio zahtjev.

Na ponovni zahtjev Dubajića čak je i OHR reagirao tražeći što hitnije izvršenje, nakon čega je tadašnje Ministarstvo odbrane FBiH uložilo žalbu. Žalba je usvojena, a stan je pripao resornom ministarstvu”, dodaje Ajaz.

Kako piše Avaz, Općina Tuzla prva je u Tuzlanskom kantonu krenula u uspješnu realizaciju projekta povrata stanova prijeratnim korisnicima i do sada je, od oko 4.300 zaprimljenih zahtjeva, vratila više od 90% stanova vlasnicima koji su imali urednu dokumentaciju i dokaz da je stan njihov.

 

Informer.ba