Svijet Udarno Vijesti

Bin Laden planirao ubiti Obamu u 2012. godini

Vođa Al-Qaide Osama bin Laden planirao je da ubije američkog predsjednika Baracka Obamu tokom predsjedničkih izbora u SAD 2012. godine, prenosi u subotu britanski dnevnik Daily Mail, pozivajući se na obavještajne podatke.

Bin Laden bio je opsjednut planom za ubistvo Obame, za koga je smatrao da skrnavi muslimansku vjeru, i nije mogao da podnese da ga vidi na televiziji.

Video snimci pronađeni u kući u kojoj se Bin Laden krio i u kojoj je ubijen u pakistanskom gradu Abotabadu pokazuju da je lider terorista mjenjao televizijski kanal svaki put kada bi se na ekranu pojavilo Obamino lice.

“To je vjerovatno bilo vrlo lično, za Bin Ladena, da ubije predsjednika za koga vjeruje da skrnavi muslimansku vjeru”, ocenio je bivši zvaničnik Federalnog istražnog biroa Brad Garett.

Prema njegovim riječima, vođa Al-Qaide bio je bezuman, žestok i opsjednut ubistvom američkog predsjednika.

Bin Laden je također doživio “vrlo lično” američke vojne kampanje u Afganistanu i na Bliskom istoku i žudio je za džihadom protiv Zapada, pokazale su informacije koje su obavještajci prikupili u Bin Ladenovom skrovištu, iz kojeg je zaplijenjeno 200 miliona strana podataka.
Američka Centralna obavještajna služba (CIA) navela je da je više saznala u proteklih 10 dana proučavanja računara i rukom pisanih dnevnika nađenih u kući u Abotabadu nego u prethodnih 10 godina. Bin Laden je, prema izvorima iz CIA-e, do posljednjeg trenutka kovao plan za napade na Los Angeles, New York i London, koji bi po razmjerama prevazišli one od 11. septembra 2001. godine.

Cilj tih napada, čije bi mete bili avioni i vozovi a bilans hiljade žrtava, bio je da primoraju zapadne snage da se povuku s Bliskog istoka, a to bi moglo biti ostvareno samo napadima širokih razmjera, vjerovao je Bin Laden.

Terorističke akcije bi bile izvedene na neki važan dan za SAD, poput 10. godišnjice napada na kule Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i Pentagon, ili na Dan nezavisnosti.

U Bin Ladenovom skloništu su, kako prenosi Daily Mail, pronađene i desetine pornografskih video snimaka, koje su mu vjerovatno donosili kuriri pošto kuća nije imala telefonsku liniju niti vezu s internetom.

Američki obaveštajci su prethodno mislili da se Bin Laden krije u pećinama u planinskom području na granici Pakistana i Afganistana, ali se pokazalo da je vođa Al-Qaide, koji je 10 godina bio u bjekstvu, živio mnogo lagodnije nego što se to ranije vjerovalo.

 

Fena/Informer.ba