Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

BIRA poslala radnike na čekanje, nameti države neodrživi

Bihaćka industrija rashladnih aparata (BIRA), koja je nekada bila dio koncerna Gorenje, a danas je u većinskom vlasništvu Robota, već mjesecima ne radi u svom optimalnom kapacitetu, dok su radnici poslani na čekanje.

Donedavno proizvodili su kućanske aparate za 31 državu svijeta i bili vodeća proizvodna firma u BiH.

Direktor Edin Muslić na pitanje zašto je kompanija trenutno u zastoju odgovara:

Radimo na implementaciji novih proizvodnih linija i vršimo konsolidacije unutar firme kroz ovaj planirani zastoj. Propisane obaveze za ovaj period, od 80 posto obima, isplaćujemo redovno radnicima. Iako bez problema ostvarujemo sve certifikate i ateste, teškoće dolaze od vlastite države čiji su nameti neodrživi, a okolnosti privređivanja zaista teške, kazao je Muslić.

Osjetljivo ekonomsko planiranje već nekoliko puta narušavala je izmjena cijene struje, carine na uvezene komponente koje se carine i pri izvozu proizvoda, zatim rast doprinosa na plaće, umjesto da doprinosi rastu na niske plaće, pa da to kompanije tjera na povećanje plaća radnicima, sve se dešava obrnuto, smatra direktor Bire.

Mi smo bazirali cijeli sistem na činjenici da jedan frižider proizvedemo za 37 sekundi, u tako precizinoj i osjetljivoj matematici, gdje smo se trudili da sa konačnom cijenom i kvalitetom osvajamo tržište, ne smiju se svako malo mijenjati faktori u računici. Možda smo zbog toga mi došli prvi na udar, kao precizan proizvodni sistem, jer ovakve varijacije u državi sigurno će imati pogubne posljedice po cijelu ekonomiju, kazao je za Oslobođenje Edin Muslić.

Uprava Bire planira uskoro obavijestiti javnost o tačnom stanju u kojem se nalazi, te o nadama i planovima da se vrati u punom kapacitetu početkom 2012. godine, ali će pozvati i odgovorne u državi da imaju više sluha za osjetljivi proces proizvodnje i fleksibilnost neophodnu za gradnju šire ekonomije, koja je u sve dubljoj krizi.

 

Oslobođenje/Informer.ba