BiH Udarno Vijesti

Bivša ambasadorica Slovenije u BiH Nataša Vodušek osuđena na godinu dana zatvora

Bivša ambasadorica Slovenije u Bosni i Hercegovini Nataša Vodušek osuđena je danas pred sudom u Ljubljani na godinu dana zatvora. Osuđena je zbog izazivanja saobraćajne nesreća iz nehata, javljaju slovenački mediji.

Podsjećamo, Vodušekova je 2008. godine u Sarajevu izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen Nijaz Zorlak.

Prema navodima optužnice, Nataša Vodušek je 13. oktobra 2008.godine u dvadeset minuta do dva sata ujutro prošla kroz crveno svjetlo i bez kočenja zatvorila put vozilu, koje je ispravno vozilo iz desnog smjera, odnosno iz smjera Grbavice. Vozač drugog vozila 45-godišnji Sarajlija, Nijaz Zorlak, u nesreći zadobio niz teških povrada  – više povreda glave, serijski lom rebara, povrede stomaka i slezene.

Test alkholiziranosti obavljen oko sat vremena nakon nesreće je pokazao kod ambasadorice  1,84 grama alkohola u krvi, što je ona demantovala i kazala da je to laž, te da su je mediji unaprijed osudili. Nataša Vodušek je rekla da je tog dana zbog predstojeće posjete slovenačkog predsjednika radila do kasno, kao i da je u trenutku  nesreće  u zelenom valu vozila u prosjeku 65 kilometara na sat. Smatra da je vozač drugog automobila povrijeđen jer je vozio bez zaštitnog pojasa.

Vodušekova je i danas za sve okrivila medije, koji su je, kako kaže “unaprijed osudili”.

Bivša ambasadorica je pored zatvorske kazne dobila i zabranu upravlja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci, a mora platiti i sudske troškove.

Njen advokat je najavio žalbu na presudu.

 

Onasa/Informer.ba