Svijet Udarno Vijesti

Bivša američka prva dama Betty Ford umrla u 93. godini

Bivša američka prva dama Betty Ford, udovica predsjednika Geralda Forda, umrlaje u 93. godini.

Betty Ford je poznata po svojim snažnim stavovima o društvenim problemima i po sudjelovanju u osnivanju centra za rehabilitaciju od alkohola i droge 1982. godine.

Za Geralda Forda, predsjednika SAD-a od 1974. do 1977., bila je udata 58 godina, do njegove smrti 2006. Otada je živjela u Kaliforniji gdje je i umrla u petak navečer okružena porodicom.

“Kao američka prva dama, bila je moćni advokat za žensko zdravlje i ženska prava. Nakon napuštanja Bijele kuće, gospođa Ford je pomogla u skidanju društvene stigme kojom su bile obilježene ovisnosti te hiljade ljudi potaknula da potraže potrebni tretman“, rekao je američki predsjednik Barack Obama.

U mladosti bila plesačica i model, pobijedila rak dojke te ovisnost o drogi i alkoholu

Jedna druga bivša prva dama, Nancy Reagan, saopštenjem je reagirala na smrt Betty Ford. “Duboko me ražalostilo kada sam poslijepodne čula da je umrla Betty Ford”, napisala je te dodala da je Betty Ford njenom suprugu pomogla u “teškim danima američke historije”.

Betty Ford je pobijedila rak dojke te ovisnost o drogi i alkoholu te je podizala svijest o tim problemima. Također je bila glasna zagovarateljica ženskih prava. U mladosti je radila kao plesačica i model, a Gerald Ford joj je bio drugi suprug.

 

Index/Informer.ba