Svijet Udarno Vijesti

Bivšem predsjedniku Tunisa Ben Aliju i njegovoj supruzi po 35 godina zatvora

Sud u Tunisu osudio je danas svrgnutog predsjednika Zina al Abidina Ben Alija i njegovu suprugu, Leilu Trabelsi, u odsustvu na po 35 godina zatvora i ukupnu novčanu kaznu od 91 milion tuniskih dinara (65,6 miliona dolara) zbog krađe i nezakonitog posjedovanja novca i nakita.

Presuda po drugim optužbama, koje se odnose na nezakonito posjedovanje narkotika i oružja, biće izrečena 30. juna. Suđenje je trajalo samo jedan dan, prenio je Reuters.

Ben Ali (74) se nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, a Tunis je napustio 14. januara, poslije masovnih demonstracija koje su pokrenule proteste i u drugim arapskim zemljama.

Od kada je otišao u Saudijsku Arabiju, pravosudni zvaničnici iz prelazne vlade istražuju period od 23 godine, koliko je Ben Ali proveo na vlasti.

Vlasti Tunisa su danas sudile Ben Aliju izbog korupcije i posjedovanja droge i oružja pošto je u predsjedničkoj palati pronađeno 27 miliona dolara u gotovinskom novcu, oružje i skoro dva kilograma narkotika, uglavnom kanabisa.

Protiv Ben Alijeve porodice i bivših ministara vodi se, međutim, više paralelnih istraga, uključujući istrage za ubistvo, zloupotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu antikvitetima i pranje novca.

Za ozbiljnije optužbe – ugrožavanje državne bezbjednosti i ubistva, Ben Aliju će biti suđeno u narednim procesima.

 

 

Tanjug/Informer.ba