Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Bivšem šefu kabineta RS-a Stojiću pet godina zatvora

Mirku Stojiću, bivšem generalnom sekretaru i šefu kabineta predsjednika RS-a, danas je izrečena kazna zatvora od pet godina.

Prvostepenom presudom Stojić je optužen za zloupotrebu službenog položaja i zelenaštvo.

Specijalno tužilaštvo RS-a nedavno je izmijenilo svih sedam tačaka optužnice, kojima je bio osumnjičen za brojne malverzacije tokom rekonstrukcije današnje Palate predsjednika RS.

Tužiteljica Svetlanka Bijelić smatra da je Stojić svjesno počinio sva krivična djela.

Bijelić je rekla da je mnogobrojnim materijalnim dokazima, iskazima svjedoka i vještaka dokazano da je Stojić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret i da je sebi i drugima pribavio korist od oko 300 hiljada maraka.

Mirka Stojića, bivšeg šefa kabineta pokojnog predsjednika RS-a Milana Jelića, Tužilaštvo je teretilo i da je sam sebi određivao nadokande na ime obavljanja dodatnih poslova dok je bio na funkciji u predsjedničkom kabinetu, kao i da je zakupio stan za potrebe službe predsjednika, a u kojem je on stanovao iako nije imao pravo na to.

Stojiću se stavlja na teret i da je sklopio tri fiktivna ugovora s preduzećem “Braća Mićić” i tako oštetio budžet za više stotina hiljada maraka.

 

Fena/Informer.ba