Region Vijesti

Bivši ministar MUP-a Hrvatske: Hadžić je bio naš čovjek na srpskoj strani

Bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac tvrdi da je uhapšeni poslijednji haški bjegunac Goran Hadžić bio “hrvatski čovek na srpskoj strani“.

Pripadnici Hrvatske specijalne policije uhapsili su Hadžića na Uskrs, krajem marta 1991. godine posle obračuna hrvatske i krajinske policije na Plitvicama, ali je on pušten pod nerazjašnjenim okolnostima, iako je bilo evidentno da je jedan od vođa srpske pobune u Hrvatskoj, navodi tadašnji ministar policije Boljkovac, prenosi Indeks.hr .

Hadžić je tada došao na Plitvice kako bi pomogao u organizaciji srpskog otpora hrvatskim vlastima na području Korenice, pa se na “Krvavi Uskrs”, kako ga Hrvati zovu, zatekao na Plitvicama gde su ga nakon sukoba sa srpskim pobunjenicima uhapsili hrvatski policajci.
Kao i Željka Ražnatovića Arkana, koji je uhapšen u novembru 1990. u Dvoru na Uni, hrvatska strana je pod nerazjašnjenim okolnostima pustila i Hadžića.

Boljkovac koji je do ljeta 1991. bio hrvatski ministar unutrašnjih poslova, u svojoj knjizi “Istina mora van”, tvrdio je da je Hadžić u Plitvicama uhapšen zajedno sa još 28 srpskih pobunjenika jer se tamo zatekao slučajno, poslije čega je pušten.

Boljkovac tvrdi, a to je više puta ponovio poslijednjih mijeseci, da je “Hadžić bio hrvatski čovjek na srpskoj strani, koji je tog dana tek svratio na Plitvice sa sastanka srpskih političara u Obrovcu, ali da za akciju hrvatske policije uopšte nije znao“.

Hrvatski policajci su prilikom hapšenja teško pretukli Hadžića, pa su ga Boljkovac i njegov pomoćnik Slavko Degoricija obišli u bolnici u Zagrebu, gdje su se pobrinuli da dobije ljekarsku pomoć.

 

Informer.ba