BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Bivši pripadnik Armije RBiH: Vlast više brine o kerovima, nego o borcima

Znam da sam dosadan, ali nemam šta jesti. Nikakva primanja nemam, kazao je Mirzet Jahić, bivši pripadnik Armije RBiH.

Evo me pred zgradom Vlade. Bio sam na sastanku kod zamjenika ministra. Ništa mi nisu riješili. Odoh sad do prve benzinske pumpe. Uzet ću litar benzina, i zapalit ću se ovdje. Ne mogu više ovo trpjeti.

Ovo je jučer u telefonskom razgovoru govorio 38-godišnji Mirzet Jahić iz naselja Sarači kod Kalesije, bivši pripadnik Gazija, elitne jedinice Armije RBiH. No, nakon kraćeg telefonskog ubjeđivanja, Jahić je ipak sačekao pred zgradom Vlade. Stigli su policajci, a potom i vozilo vatrogasne jedinice, piše Oslobođenje.

Dvoje djece

Primio me zamjenik ministra Azem Poljić. Poslao me gore u Merhamet po paket. Ja sam došao da tražim jednokratnu pomoć, ali navodno Vlada nije usvojila taj budžet. Preko socijalnog ne mogu. U septembru su mi rekli da ne mogu do kraja marta. Imam dvoje djece za koje hitno moram vaditi nalaze. Curica mi gubi vid…“, govorio je Jahić, koji se sa 17 godina priključio Armiji RBiH.

Za ovakvu situaciju krivi sve borce jer ne dolaze da zajedno sa njim traže svoja prava. Zbog toga, kako kaže, vlast više brine o kerovima, nego o borcima.

„Ja znam da sam dosadan, ali nemam šta jesti. Nikakva primanja nemam”, kazao je Jahić.

Podsjetio je i na nalaz iz 2008. u kojem je navedeno da je on potpuno nesposoban za samostalan rad i privređivanje. U istom nalazu piše da je Jahić obolio od PTSP-a.

Ali, taj nalaz je ukinut nakon dvije godine. Na osnovu njega sam primao 112 maraka. Izgleda da sam se prema njihovom mišljenju, izliječio“, kazao nam je on. Jahić je nekoliko puta ranjavan. Prvi put je ranjen na 18. rođendan. Dva gelera su još u njegovom tijelu.

Ovdje sam došao da se ubijem. Vjerujte, učinit ću to. Mene kad zaboli, moja djeca pobjegnu. Najviše me strah za moju najstariju curicu. Ona me previše voli. Evo, vidite mi jakne, ovo su mi djeca jutros potrgala, nisu mi dala da dođem ovdje. Znaju šta će se desiti danas ovdje jer ne vidim izlaza“, poručio je Jahić.

Njega je jučer primio i Asim Aljić, ministar za boračka pitanja u Vladi TK-a, koji je obećao da će, zajedno sa kolegama, pokušati riješiti ovaj problem.

Nezvanično, Aljić će tražiti da se Jahiću vrati nalaz po kome je nesposoban za rad i na osnovu kojeg je primao 112 maraka pomoći.

Dolazio mu Komšić

Mirzeta Jahića, koji živi sa suprugom i dvoje maloljetne djece, prije dvije godine je posjetio Željko Komšić, član Predsjednštva BiH.

Nakon što nije uspio riješiti svoje probleme u Kalesiji i Tuzli, Jahić je otišao pješke u Sarajevo, kako bi razgovarao sa Komšićem.

Tada se nije uspio sastati s njim. Međutim, član Predsjedništva je nekoliko sedmica kasnije došao u Jahićevo rodno mjesto.

 

FOTO: Oslobođenje/Informer.ba