Crna hronika Udarno Vijesti

Biznismen Fehim Selek: Turković pripremio moju likvidaciju

Fehim Selek, jedan od vlasnika tvornice čarapa “Ključ”, danas je na suđenju zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića u Sudu BiH u Sarajevu kazao da je imao saznanja da je Turković spremao njegovu likvidaciju.

Seleku je informacije o planu njegove likvidacije u februaru 2010. godine rekao Mithat Mekić, koji je kasnije likvidiran, a za čije ubistvo je optužen Turković.

“Mekić je to prvo kazao mom bratu. Kasnije smo se našli. Kazao mi je: ‘Ti treba da budeš ubijen. U Beogradu ili Novom Pazaru. To su ti spremili Zijad Turković i Muamer Zahitović. Ubistvo će odraditi momci iz Bijeljine.’ Pitao sam ga kako zna. On je kazao da je siguran i da sam ja ‘mrtav čovjek’“, kazao je Selek.

Muamer Zahitović jedan je od optuženih članova zločinačke organizacije Zijada Turkovića. Milenko Lakić iz Bijeljine također je optužen, i to da je po Turkovićevom nalogu izvršio nekoliko ubistava.

Selek je danas govorio o pritiscima koje su na njega vršili Zahitović i Turković da im preda svoj udio u tvornici čarapa “Ključ”. Prema optužnici, Turković i Zahitović su postali većinski vlasnici “Ključa” tako što su prijeteći oružjem sebi pripisali dionice tog preduzeća.

Selek je 2003. godine otkupljujući certifikate u nominalnoj vrijednosti od osam miliona KM privatizirao 31 odsto tvornice “Ključ”. S obzirom na to da nije bio državljanin BiH, certifikati su bili u fiktivnom vlasništvu njegovog uposlenika Nijaza Zulića.

Prema Selekovom svjedočenju, Zahitović je u privatizaciju “Ključa” uložio ukupno oko 400.000 eura 2003. godine.

Zahitović je 2004. godine uhapšen u Njemačkoj, a u BiH se vratio 2008. godine. Selek je kazao da je od 2003. do 2008. godine u “Ključ” uložio milione eura.

“Kada se Zahitović vratio, ja sam mu rekao: ‘Uložio si 417.000 eura, daću ti duplo.’ On je tražio da pola ‘Ključa’ bude njegovo. Pokušao sam da ga ubijedim da sam ja u međuvremenu ulagao, da postoje obaveze da se otpreme radnici, da ima neisplaćenih plata, ali on nije slušao. Tada su počeli pritisci na mene”, kazao je Selek, istakavši da je najmanje deset puta pokušao da se dogovori sa Zahitovićem, ali da je Zahitović uvijek tražio više.

Selek je kazao da je Zulić svoj fiktivni dio vlasništva prepisao na Turkovića pod prijetnjom.

“Nijaz mi je kazao da je Turković izvadio pištolj i stavio ga njemu na stomak. Kazali su mu da će mu ubiti ženu i djecu ako ih ne posluša”, kazao je Selek.

Selek je istakao da se sastao 2008. godina sa Zahitovićem i da je pristao na podjelu “Ključa”, koja je po njega bila nepovoljna. Na tom sastanku je bio i Hilmija Mašović, uposlenik FUP-a, koji je optužen u tom predmetu, te da mu je Mašović rekao da mora pristati jer su “oni opasni momci”.

“Ja želim da Turkovića i Zahitovića krivično gone. Što se tiče moje štete, nek uzmu šta god hoće. Imam petero djece, četiri kćerke i sina. Neka nose sve, samo neka mene i moju porodicu puste na miru“, kazao je Selek.

Jasmina Ličina, nevjenčana supruga Marija Tolića, kojeg je, prema optužnici, ubio Turković, kazala je da je bila ubijeđena da je njenog muža ubio Turković.

Ličina je istakala da je Turković Toliću dogovao 35.000 eura. Prije nego što je Tolić nestao kazao je da se ide sastati sa Turkovićem. Ličina je nakon nestanka došla u BiH i sastala se sa Turkovićem.

“Na sastanku je bila i njegova supruga Šejla Jugo-Turković. Zika mi je rekao da on nema s tim ništa. Oni su cijelu krivicu pokušali prebaciti na Mithata Mekića. Tokom razgovora Turković je mucao. Većinom je govorila Šejla. Ona je ispitivala da li smo prijavili policiji nestanak i nudila mi svoju pomoć jer je ona novinarka ‘Ekspresa’. Meni se sve slagalo u glavi i ja sam znala da je Turković odgovoran za Tolin nestanak”, kazala je Ličina.

Turković je optužen da je vođa zločinačke organizacije koja je odgovorna za pet ubistava, pokušaje ubistva, trgovinu drogom, razbojništva i druga krivična djela.

Turković i Zahitović izbačeni iz sudnice

Sudija Izo Tankić danas je iz sudnice izbacio Zijada Turkovića jer je dobacivao nakon svjedočenja Fehima Seleka.

“Što se tiče tih dionica, to je bilo sve legalno i legitimno. Ovaj svjedok je tako dobar da kad bih imao ranu na ruci, privio bih ga”, kazao je ironično Turković, nakon čega je dobio upozorenje.

“To je jedan obični kriminalac. On može govoriti da sam ja kriminalac, a ja ne mogu. Ja sam legalno kupio te dionice. Sve je išlo preko banke. Što njega niste optužili”, kazao je Turković, govoreći o Seleku prije nego što je izbačen iz sudnice.

Sudija je izbacio i Muamera Zahitovića, jednog od optuženih članova Turkovićeve zločinačke organizacije, jer se smijao tokom Selekovog svjedočenja.

 

Nezavisne/Informer.ba