BiH Udarno Vijesti

Blagovčanin: Pred BiH ogromni izazovi u 2012. godini

Godinu koja je na izmaku je obilježila potpuna blokada i zastoj na provođenju antikorupcionih reformi u zemlji, ocijenio je u razgovoru za Fenu izvršni direktor Transparency Internationala BiH (TIBiH) Srđan Blagovčanin.” Pravosuđe, nažalost, ne uspijeva da procesuira slučajeve korucpije na zadovoljavajuci način, posebno slučajeve tzv. visoke ili političke korupcije, što je u dobroj mjeri odraz opće političke krize u zemlji i nespremnosti vladajućih političkih partija da preduzmu bilo kakve korake na suzbijanju korupcije“, upozorava Blagovčanin.BiH je prema posljednjim rezultatima indeksa percepcije korupcije Transparency Internationala pozicionirana između 91. i 94. mjesta i zajedno s Albanijom se nalazi na najlošijem mjestu u regionu.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe korupcije, uspostavljena Zakonom donesenim 2009. godine, osim izbora rukovodstva nije preduzimala nikakve aktivnosti na implementaciji Strategije za borbu protiv korupcije, jer neposjeduje ni materijalne ni ljudske resurse.

Stoga se, smatra Blagovčanin, pred BiH nalaze ogromi izazovi u 2012. godini.

” Prije svega neophodno je Agenciju učiniti funkcionalnom, osigurati joj uvjete za rad. Zatim, neophodno je ojačati državno tužilaštvo, odnosno odjeljenje za organizovani kriminal i korupciju, koje praktično od odlaska stranih tužilaca nije imalo značajnije aktivnosti na prosecuiranju korupcije“, kazao je on.

Blagovčanin, također, ukazuje da je neophodno ojačati kapacitete Centralne izborne komisije BiH za nadzor nad finasiranjem političkih partija i za provođenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Konačno je potrebno početi implementaciju Strategije za borbu protiv korupcije, koja prodrazumijeva čitav niz mjera od preventivnih, jačanja saradnje između institucija, pa do represivnih.

“Jedno je sigurno, BiH neće moći napraviti nikakav iskorak u provođenju reforomi bez rezultata u sprječavanju korupcije, jer jasno je da nije moguće reformirati pravosuđe ukoliko je korumpirano, ili javnu administraciju, obrazovanje ili bilo koji drugi segement”, istakao je izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin.

Fena/Informer.ba