Ekonomija Udarno Vijesti

Blanchard: Svjetska ekonomija je u opasnoj fazi

Sporiji rast i rastući rizici – tako je ukratko Međunarodni monetarni fond (MMF) opisao stanje svjetske ekonomije, uz upozorenje da je dospjela u novu, veoma opasnu fazu.
Studiju je u Washingtonu predstavio prvi ekonomista MMF-a Olivier Blanchard, koji je objasnio da je globalni oporavak zastao, a rizici od novog sunovrata povećani. Samo odlučne političke mjere mogu poboljšati izglede privrede i ublažiti rizike.

Zemljotres i cunami u Japanu, nemiri u zemljama bogatim naftom, dužnička kriza u pojedinim zemljama evrozone i gigantski deficit SAD – to je cijeli niz negativnih okolnosti na koji upozoravaju u MMF-u.

Posebna briga usmjerena je ka Evropi – ukoliko se kriza “prelije” na vodeće ekonomije EU, svjetska tržišta biće žestoko izbačena iz balansa.

Nije čudno što je MMF, u ovim uslovima, korigovao procjene rasta za ovu i sljedeću godinu.

Rast će iznositi svega četiri odsto, kažu istraživači, umesto najprije predviđanih 4,5 posto. “Četiri odsto ne zvuči tako loše”, kaže Blanchard i dadaje da je to povećanje nejednako raspoređeno.

Ove godine zemlje u razvoju bilježe rast od 6,5 posto, što mora da raduje, ali istovremeno razvijene ekonomije “rastu” samo 1,6 posto.“

Osim ove nejednakosti, u MMF-u su zabrinuti i slabim radom političara. Malo šta se preduzima da se izađe iz “vrzinog kola” slabljenja ekonomije.

“Nizak rast privrede, budžetski i bankarski rizici loše utiču međusobno“, upozorava Blanchard. Naime, nizak rast čini pravljenje balansiranog budžeta teškim, a uštede radi sređivanja budžeta sputavaju privredni rast.

Niži rast slabi bankarski sistem, a tada banke daju manje kredita, što opet vodi manjem rastu. Ukratko, riječ je o spirali rizika” upozoravaju iz MMF-a.

Začarani krug se, prema mišljenju stručnjaka MMF, može prekinuti uz tri osnovne mjere. Najprije se moraju servisirati javni dugovi, pri čemu štednja ne smije biti toliko brutalna da ugrožava konjukturu i rast.

Drug – mora se podržati bankarski sistem i treće – apeluje se na SAD da smanje enormni budžetski i trgovinski deficit.

U studiji MMF-a izričito se pohvaljuje Kina, jer postaje sve manje zavisna od izvoza i ojačava domaću potrošnju. To jačanje ne dešava se preko noći, ali Peking je na dobrom putu.

Srna/Informer.ba