Ekonomija Vijesti

Blizu dogovor o “Elektroprijenosu”?

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske /RS/ Željko Kovačević rekao je da se stavovi oko principa rada kompanije za prenos električne energije na nivou BiH usaglašavaju sa Federacijom BiH.

Blizu smo da usaglasimo te principe, a sastanak sa predstavnicima federalnog Ministarstva energetike biće održan sutra ili u petak“, rekao je Kovačević novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, bitno je da se razgovorima pokušavaju usaglasiti principi, što je model za rješavanje problema u “Elektroprijenosu BiH”.

Kovačević je nedavno u Sarajevu rekao da će Republika Srpska od 31. decembra pristupiti formiranju sopstvene elektroprenosne kompanije, ako do početka tog mjeseca ne bude usaglašeno funkcionisanje “Elektroprijenosa BiH”.

On je predstavnicima Federacije BiH /FBiH/ i EU iznio principe na kojima bi ubuduće trebalo da posluje “Elektroprijenos BiH”, a na kojima će Srpska insistirati.

Dogovoreno je da te principe dostavimo predstavnicima FBiH da ih oni razmotre i da, nakon toga, održimo još jedan zajednički sastanak početkom decembra u Banjaluci“, rekao je Kovačević.

S obzirom na to da RS ima 42, a FBiH 58 odsto udjela u vlasništvu “Elektroprijenosa”, Srpska traži i da se u tim razmjerama i investira, odnosno ubire profit.

Vlada RS donijela je sredinom oktobra zaključak da bude osnovana nova elektroprenosna kompanija u Srpskoj u skladu sa svim zakonskim propisima, ako do kraja ove godine ne bude riješeno stanje u “Elektroprijenosu BiH”.

 

Srna/Informer.ba