Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Blokiran državni trezor!

Pražnjenje sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH obustavljeno je i raspodjela sredstava se ne vrši nikome već dva dana, čime je praktično trezor BiH ostao zaključan.

Tako će ostati sve dok se u Službenom glasniku BiH i zvanično ne objavi da je budžet institucija i međunarodnih obaveza za 2011. usvojen, potvrdio je za Oslobođenje Fuad Kasumović, zamjenik ministrafinansija i trezora BiH

A to što je Savjet ministara BiH posljednjeg dana stare godine, u subotu, 31. decembra 2011, na telefonskoj sjednici donio odluku o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2012. (januar – mart) „ne znači ništa”.

“Odluka se ne može primjenjivati jer nema budžeta za 2011. i ne postoji pravni i zakonski osnov na koji bi se ona pozivala. Tako će ostati sve do konačnog usvajanja budžeta za 2011. Do tada će se vršiti samo plaćanje obaveza iz 2011. no, i to se može raditi samo do 15. januara 2012. i uključuje isplatu plaća budžetskim korisnicima za decembar prošle godine. Kontaktirao sam sa UIOBiH i potvrđeno mi je da se pražnjenje sa jedinstvenog računa trezora ne vrši nikome od prvog radnog dana ove godine. Oni to ne smiju ni da rade bez objavljenog budžeta jer bi taj potez bio krivično djelo“, tvrdi Kasumović.

 

Informer.ba