Ekonomija Vijesti

Blokiran žiro račun Fabrike duvana Banjaluka

Žiro-račun Fabrike duvana Banjaluka blokiran je, zbog neizmirenja dugova, poslodavca prema potražiocima u iznosu od 200.000 KM, što dovodi u pitanje dalji rad preduzeća, izjavio je danas Srni predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Miroslav Marinković.

“Radnicima nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje, što dovodi u pitanje liječenje radnika i njihovih porodica“, rekao je Marinković.

On je ponovno apelovao na najviše predstavnike institucija Republike Srpske da pod hitno prime na razgovor predstavnike sindikata i radnika ovog preduzeća, te da se uključe u rješavanje nagomilanih problema u Fabrici duvana Banjaluka, koja se nalazi pred kolapsom.

Marinković je ranije najavio da će radnici Fabrike duvana Banjaluka organizovati ulične proteste, ukoliko predsjednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Aleksandar Džombić ne prime na razgovor njihove predstavnike i ukoliko se ne uključe u rješavanje teškog položaja, u kojem se trenutno nalaze.

Nebojša Antonić, vlasnik “Antonić trade”, u čijem vlasništvu je i Fabrika duvana Banjaluka, predložio je ranije sporazumni raskid ugovora o privatizaciji ovog preduzeća, navodeći kao razlog spašavanje radnih mjesta. “Antonić trade” je u septembru 2006. godine kupio 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za oko 2,1 milion KM.

 

Agencije/Informer.ba