Politika Vijesti

Bodo Weber: Merkel i ne treba dolaziti u BiH jer tu je naša politika doživila krah

Ne treba zaboraviti da s jedne strane u BiH nema nikakvog napretka, a s druge još nije uspostavljeno ni Vijeće ministara BiH, naglašava Weber

Njemačka kancelarka Angela Merkel neće posjetiti BiH, iako će danas i sutra boraviti u Zagrebu i Beogradu, jer sa jedne strane u zemlji nema nikakvog napretka, a s druge još nije uspostavljeno ni Vijeće ministara BiH, izjavio je danas njemački politički analitičar, ekspert za njemačku politiku u regionu, Bodo Weber.

Iznenađenje u BiH zbog nedolaska kancelarke u Sarajevo Weber pripisuje pogrešnoj percepciji tzv. Merkelove inicijative, koja je propala.

U BiH je to shvaćeno kao najava jačeg njemačkog angažmana, a zapravo je to stvar kontinuiteta njemačke politike. Njemačka se nalazi u grupi evropskih zemalja koja želi da se problem riješi tako što će se riješiti problema, a ne tako što će se problem stvarno riješiti. Ta grupacija želi da se riješi svih izvršnih mandata u BiH (EUFOR-a, OHR-a) i da se potpuno ide na instrumente evropskih integracija“, kaže Weber.

Prije njene inicijative Njemačka se nije bavila političkom krizom u BiH, a inicijativom se htjelo postići brzo rješenje koje nije bilo moguće.

Prema tome, imate jednu bezizlaznu političku krizu koju Njemačka nije mogla da riješi svojim pristupom. Sasvim suprotno, ona je pojačala političku krizu, odnosno dovela do krize vezano za formiranje Vlade Federacije BiiH, zakompliciravši stvari jer je počela neke diskusije oko ustavne reforme prije nego što je formirana Vlada. Istovremeno, nije nigdje stigla s tim raspravama s političkim liderima. Tako da nema nikakve osnove da kancelarka putuje negdje gdje Njemačka nema nikakve rezultate svoje politike, niti ima izgleda za neki napredak“, naveo je Weber.

Ocijenio je da je to sasvim druga situacija u odnosu na posjetu Hrvatskoj, koja je završila pregovore o pristupanju Evropskoj uniji i odlaska u Srbiju, gdje Njemačka ima konstruktivnu ulogu u podržavanju ulaska Srbije u EU, ali i podrške nezavisnosti Kosova.

 

Fena/Informer.ba