Region Vijesti

Boljkovac štrajkuje glađu u zagrebačkom zatvoru

Nekadašnji šef karlovačke Ozne Josip Boljkovac, koji je osumnjičen za ratni zločin iz 1945. godine, premješten je u zatvorsku bolnicu, gdje će boraviti u narednom periodu, jer njegovo zdravstveno stanje zahtijeva praćenje.

On je novinarima rekao da 90-ogodišnji Boljkovac odbija hranu, jer nema povjerenje u sistem. Nobilo je najavio da će podnijeti žalbu na, kako je rekao, brojna kršenja zakona.

Ante Nobilo, advokat 91-godišnjeg Boljkovca, rekao je da je njegov klijent danas počeo jesti nakon što je neko vrijeme odbijao da uzima hranu zbog nepovjerenja u sistem.

Nobilo je najavio je da u ponedjeljak ujutro namjerava da uloži žalbu zbog velikog broja kršenja zakona koja su se dogodila u slučaju “Boljkovac”.

“Upotrijebljena je prekomjerena sila, nema opravdane sumnje da je on počinio krivično djelo, postupak se vodi po starom, ne po novom zakonu samo zato što je po starom zakonu šira primjena pritvorske osnove nego po novom”, rekao je Nobilo.

Nobilo je ocijenio da je policija hapšenjem Boljkovca napravila predstavu i optužio je ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka da je pošto-poto želio uhapsiti Boljkovca.

Županijski sud u Zagrebu odredio je 2. novembra jednomjesečni pritvor Boljkovcu, koji je potom prevezen u zatvor u Remetinac.

Hrvatsko tužilaštvo tereti Boljkovca po komandnoj odgovornosti za ratni zločin crnogorske jedinice Korpusa narodne odbrane Jugoslavije /KNOJ/ iz maja 1945. na području Duge Rese.

Bivši šef karlovačke Ozne Josip Boljkovac uhapšen je u srijedu u Vukovoj Gorici zbog sumnje da je 1945. godine počinio ratni zločin u Dugoj Resi.

Boljkovac je i prvi ministar unutrašnjih poslova nezavisne Hrvatske, čiji su specijalci izveli prvi oružani napad i počinili ratni zločin na Plitvicama, na Uskrs 31. marta 1991. godine. Sličan napad Boljkovčevi specijalci su izveli u Borovu Selu, a za njegovo ime vezuju se ubistva mnogih viđenijih Srba u Hrvatskoj, kao i ubistvo načelnika policije u Osijeku Josipa Rajhl-Kira.

 

Srna/Informer.ba