BiH Vijesti

Boračka populacija iz RS-a spremna na masovne proteste

Nezadovoljstvo boračke populacije u Republici Srpskoj (RS) sve je glasnije, a iz istočne Hercegovine prijete i protestima ako uz novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) ne bude usvojen i onaj koji se tiče prava boraca.

Zakon o PIORS-a, usvojen nedavno u formi nacrta, više ne predviđa zagarantovani penzijski osnov po osnovu učešća u radu, što znači da će oko 43.000 demobiliziranih boraca primati mjesečne penzije umanjenje za oko 120 KM.

Općinske boračke organizacije Podrinja traže odgovornost i smjene u rukovodstvu entitetske organizacije koja zastupa njihova prava, kao i hitnu sjednicu o ponašanju njihovih čelnika, jer je bio dogovor da usvajanje zakona o PIO prati i onaj o pravima boraca što se nije desilo.

Rukovodstvo Boračke organizacije optužuju za loše zastupanje stavova bivših boraca o tom pitanju, posebno jer se nisu obratili ni parlamentu RS-a prilikom usvajanja penzionog zakona.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražan Perendija potvrdio je za banjalučku Alternativnu televiziju da je već napisao svoju ostavku, a predstavnici podrinjske boračke populacije za sve optužuju Panteliju Ćurguza, prvog čovjeka te organizacije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić s druge strane ponavlja da zakon mora biti usvojen zbog milionskih gubitaka u Fondu PIORS-a, te očekuje da će građani RS-a, a posebno boračka populacija dati podršku „tim reformama“.

Priznaje ipak da, „niko neće biti ugrožen, osim onih koji su imali zagaratirani penzioni osnov, koji se iz penzionog sistema ‘seli’ u neki drugi fond“.

Ovaj, kako kako ga ministar naziva reformski zakon, nije dobio podršku socijalnih partnera niti penzionera, ali je glasovima skupštinske većine usvojen i trenutno je u toku javna rasprava da bi najesen bio predložen u konačnoj formi.

 

Fena/Informer.ba