Izdvojeno Politika Vijesti

Boris Tadić: Osuditi sve koji su činili ratne zločine

Državne delegacije Srbije i BiH na današnjem sastanku u Sarajevu pokrenule su pitanje osude svih u regionu koji su učestvovali u izvršenju ratnih zločina, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

“Nije reč samo o pomirenju, već i o izgradnji vladavine prava”
, poručio je danas Tadić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i svake druge zemlje članice UN, ističući da “Srbija nikada neće preći `crvenu liniju` mešanja u unutrašnje stvari susednih, suverenih država, priznatih u UN”.

“Srbija je potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, ali to ne znači da polaže pravo na mešanje u unutrašnje stvari u BiH”, rekao je Tadić i dodao da će njegova država podržati svako rješenje koje je rezultat dogovora tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

Tadić je podsjetio da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom ima specijalne paralelne veze sa Republikom Srpskom i da takve veze želi i sa Federacijom BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je na konferenciji za novinare da je današnji sastanak u Sarajevu bio prilika da se razmijene mišljenja o ključnim pitanjima zajedničkim za obje zemlje.

“BiH i Srbija povezane su granicom, narodima, jezikom i mnogim drugim stvarima, što nas čini vrlo važnim za stabilnost zapadnog Balkana i Evrope”, kaže Radmanović.

Prema njegovim riječima, na sastanku je razgovarano i o putu dvije zemlje ka EU, u čemu je trenutno Srbija ispred BiH.

Radmanović je istakao da je potrebno da što prije obje zemlje naprave krupne korake ka EU, uz prijedlog EU da ih podstakne na tom putu.

On je dodao da je razgovarano i o pitanjima koja opterećuju odnose dvije zemlje, kao što je granica, te o temama pokrenutim u Karađorđevu, o kojima će biti riječi na sastanku za desetak dana u Hrvatskoj.

Navodeći da je na sastanku razgovarano i o ekonomskoj saradnji, Radmanović je istakao da je Srbija najveći ulagač u BiH.

Radmanović i Tadić naglasili su da ovo nije Tadićeva prva zvanična posjeta BiH, kako su to prenijeli neki mediji.

Boris Tadić doputovao u zvaničnu posjetu BiH

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić doputovao je u Sarajevo, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prema predviđenom protokolu, za srbijanskog predsjednika bit će priređena ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima u rezidenciji Konak gdje će biti održan susret članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Tadićem te sastanak državnih delegacija BiH i Republike Srbije.

Planiran je sastanak Tadića s Kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH, potom sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH te sastanak u Vijeću za regionalnu saradnju.

Prema najavama, tokom današnje posjete Sarajevu, predsjednik Evropskog pokreta (EP) u BiH Predrag Praštalo uručit će predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću Orden Evropskog pokreta u BiH.

 

Fena/Informer.ba