Region Udarno Vijesti

Boris Tadić: Ne odustajem od Evrope

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da nije razočaran što Srbija danas nije dobila status kandidata za članstvo u EU i istakao da ne odustaje od Evrope.

“Ako danas nismo dobili status kandidata, duboko sam uveren da ćemo dobiti drugi put, da li februaru ili martu, videćemo…Ovo je jedna prolazna etapa. Kada bi nas ovakva odluka pokolebala, pokazali bismo slabost, a za to nema razloga“, rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Tadić je istakao da Srbija ne može da odustane od svoje evropske budućnosti, jer bi svaka druga odluka imali dalekosežne posljedice po život građana.

“Bez obzira na teškoće sa kojima se suočava EU, mi pripadamo Evropi. Nezavisno od odluke EU, danas stojim iza ovakve politike i stajaću i u budućnosti“, rekao je Tadić.

On je naveo da Srbija ima legitimna prava na Kosovu, ali da je njena politika povezana sa njenim interesima da postane članica EU.

Tadić je rekao da u EU postoje zemlje koje žele da Srbija prizna Kosovo, ali da to neće učiniti.

On je istakao da je očekivano da Srbija pronađe rješenja za učešće Kosova u regionalnim inicijativama i da je Srbija izašla sa prijedlozima po tom pitanju, ali ne na način da prizna nezavisnost.

Tadić je rekao da je zahtjev međunarodnih pregovarača bio da se Srbija povuče iz Rezolucije 1244, ali da to on nije prihvatio, jer smatra da se njome može naći rješenje u budućnosti.

On je naveo da su međunarodni pregovarači koji su učestvovali u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine to jasno postaljali kao uslov za kandidaturu.

“Ako je ta rezolucija bila temelj za Međunarodni sud pravde i za one koji su priznali Kosovo, ne vidim razlog da se Srbija povuče iz nje“, rekao je Tadić, dodajući da neće odustti ni od evropske budućnosti Srbije, pomirenja u regionu i brobe za prava i Srba i Alabanaca i svih.

On je ponovio da su barikade izgubile smisao i ponovo pozvao kosovske Srbe da ih uklone.

Tadić je čestitao Hrvatskoj potpisivanje pretpristupnog sporazuma, navodeći da je to i veliki dan za region, a čestitao je i Crnoj Gori da otvori pregovore sljedeće godine.

Srbija danas nije dobila status kandidata za članstvo u EU, a u Briselu je zvanično saopšteno da će sljedeća procjena EU o tome da li će Srbiji biti dodijeljen status kandidata biti 12. februara, a Savjet ministara EU o tome će konačnu odluku donijeti u martu.

 

Srna/Informer.ba