Region Udarno Vijesti

Boris Tadić: Srbija je griješila prema albanskom narodu u prošlosti

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija ima legitimno i prirodno pravo da postane članica EU i da će Beograd zato nastaviti dijalog sa evropskim institucijama.

“To je naš interes, i ne možemo zbog teškoća sa kojima se suočavamo i koje su velike da odustanemo od tog prava i interesa naših građana” rekao je Tadić u intervjuu Tanjugu, te dodao:

“Mi imamo legitimno i prirodno pravo da postanemo članica EU, to je naš interes, i ne možemo zbog teškoća sa kojima se suočavamo i koje su velike da odustanemo od tog prava i interesa naših građana. Nastavljamo da vodimo dijalog sa evropskim institucijama“, istakao je predsjednik Srbije.

On je objasnio da je i u razgovorima sa njemačkom kancelarkom otvoreno iznio mišljenja o stvarima oko kojih postoje neslaganja, jer je važno da Srbija bude prepoznata kao kredibilna zemlja koja koja “nema” nikakvu tajnu politiku.

“Mi smo predvidljiv partner i naši njemački partneri treba da znaju šta misli Srbija i kako će se ponašati u budućnosti, jer to su principi globalne politike u današnje vrijeme“, kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, Njemačka danas ima i dominantnu ulogu u evropskoj politici i to se mora uzeti u obzir sa punom ozbiljnošću zato što su se građani Srbije opredijelili za približavanje EU.

“Srbija ne može da unese novi konflikt u EU, mi želimo da budemo gradivni činilac EU i da doprinosimo evropskoj stabilnosti, i to i činimo“, kazao je Tadić.

Na pitanje kako komentariše posjetu premijerke Hrvatske Jadranke Kosor Prištini i izjave date u društvu kosovkog premijera Hašima Tačija, predsjednik Tadić je rekao da neevropsko ponašanje gospođe Kosor, “veličanje ratnih zločinaca, kao i njena posjeta Kosovu, svakako ne mogu biti doprinos unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske”.

“Partnerstvo Hrvata i Albanaca ne smije da se gradi na štetu trećeg, u ovom slučaju srpskog naroda“, rekao je predsjednik Tadić, i dodao da premijerki Kosor raspirivanje starih neprijateljstava služi za ostvarivanje finansijske koristi Hrvatske.

Sa druge strane, Vlada Srbija se, za razliku od nekih drugih vlada u regionu, prema Tadićevim riječima, “dosljedno” miroljubivom i dobrosusjedskom politikom zalaže za debalkanizaciju Balkana i uvažavanje interesa svih naroda.

“Želimo dobro svim narodima, još jednom naglašavam, i albanskom narodu, jer Srbija je griješila prema albanskom narodu u prošlosti, kao što su i albanske institucije na Kosovu griješile prema Srbima“, ustvrdio je Tadić.

Tanjug/Informer.ba