Izdvojeno Region Vijesti

Boris Tadić: Srbija neće rat i nasilje

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ne želi rat i nasilje te da je njena politika mirovna koja ima cilj uspostavljanje trajnog mira na Balkanu.

Tadić je rekao da će Srbija nastaviti da se bori za ostvarivanje svojih interesa u evropskim i svjetskim institucijama i UN i svim zakonitim sredstvima će nastaviti da vodi računa o bezbjednosti i interesima svog naroda na sjeveru Kosova i gdje god on živi.

“Od Euleksa i Kfora Srbija zahteva apsolutnu statusnu neutralnost i zaustavljanje nasilnih akcija Prištine prema severu Kosova, jer to je njihova obaveza u skladu sa svim odlukama UN”
, istakao je Tadić za beogradsku “Politiku”.

Tadić kaže da predstavnici Srbije sve vrijeme upozoravaju međunarodnu zajednicu na opasnosti koje proističu iz jednostranih i nasilnih poteza Prištine i ako bi neko rizikovao ratni sukob u ovom dijelu Evrope, ako bi to nekome stvarno palo na pamet, on bi preuzeo odgovornost za sve posljedice.

“Rekao sam svojim evropskim partnerima da prihvatanjem stanja uspostavljenog nasiljem prihvataju etničko čišćenje Kosova i preuzimaju odgovornost za to”
, tvrdi Tadić, dodavši da se Srbija neće pomiriti sa etničkim čišćenjem Srba sa Kosova.

On je izrazio očekivanje da evropske institucije doprinesu mirovnom rješenju i da zato očekuje nastavak pregovora Beograda i Prištine. “Nas niko ne treba da gura u nastavak pregovora, jer je u našem interesu da nađemo modus zajedničkog postojanja uz minimiziranje bezbednosnih rizika”, mišljenja je predsjednik Srbije.

 

Srna/Informer.ba