Region Udarno Vijesti

Boris Tadić: Srbija neće ratovati, probleme riješiti diplomatskim putem

Predsjednik Srbije Boris Tadić danas je povodom akcije Kosovske policije na administrativnoj liniji, apelovao na prisebnost svih i poručio da Srbija neće ratovati, te da probleme treba riješiti diplomatskim putem.

Tadić je istakao da je apsolutno neprihvatljiva ova akcija Prištine, koja je provedena s ciljem da se ovlada sjeverom Kosova.

On je upozorio da “svi oni iz međunarodne zajednice koji eventualno ohrabruju vlasti u Prištini da krene u takve akcije, čine katastrofalnu grešku i uvode ovaj dio Evrope u nesagledive rizike“.

Tadić smatra da bilo kakav unilateralizam prijeti da potpuno uruši proces dijaloga Beograda i Prištine.

Srbijanski predsjednik je u Pragu novinarima rekao da je danas prije podne o tome razgovarao sa visokom predstavnicom EU Catherine Ashton i prenio joj da ovakve akcije prijete da mirovni proces dovedu do kraja i prije nego što on da opipljive rezultate.

Specijalne jedinice kosovske policije “Rosa” zauzele su noćas administrativni prelaz Brnjak, kod Zubinog Potoka, dok su ih Srbi iz Leposavića blokadom puta pokušali da spriječe da preuzmu prelaz Jarinje.  Ta dva prelaza do sada je kontrolisala carina Euleksa, koja nije provodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.

 

Srna/Informer.ba