Izdvojeno Region Video Vijesti

Boris Tadić: Srbija nikad neće podržati referendum o podjeli BiH

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija nikada neće podržati referendum koji bi vodio podjeli Bosne i Hercegovine i na bilo koji način doveo u pitanje integritet te zemlje.

Nakon trilateralnog sastanka s predsjednikom Turske Abdullahom Gullom i tročlanim Predsjedništvom BiH u Karađorđevu, Tadić je ponovio da Srbija u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, kao i teritorijalni integritet svih svojih susjeda, ali da isto očekuje i od njih u pogledu Kosova, prenose agencije.

Na pitanje novinara o referendumu koji je Republika Srpska raspisala o Tužilaštvu i Sudu BiH, Tadić je rekao da se ne želi miješati u bilo šta što je unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine i što se tiče interesa njenih građana.

Tadić je rekao da bi se eventualnim miješanjem u unutrašnje stvari BiH prešla “crvena linija” i ponovile neke greške iz prošlosti. Na pitanje da li čvrst stav Srbije o poštovanju integriteta BiH znači i promjenu dosadašnje politike o specijalnim vezama Srbije sa RS-om, Tadić je rekao da Srbija želi da sarađuje sa svim institucijama u Bosni i Hercegovini.