Region Vijesti

Boris Tadić: Srbija podržava BiH sa dva entiteta i tri naroda

Srbija će kao garant Dejtonskog sporazuma nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao i unutrašnje uređenje BiH definisano tim sporazumom, čiji su temelj dva entiteta i tri konstitutivna naroda, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

“Srbija će nastaviti da podržava samo ona rješenja za koja postoji konsenzus svih naroda i entiteta BiH”, istakao je Tadić obraćajući se danas na Svečanoj akademiji u Banjaluci povodom proslave Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana i obilježavanja 20 godina Srpske.

Tadić je rekao da je Srbija uvijek bila spremna da potpiše sporazum o specijalnim vezama sa Federacijom BiH, kakav je u skladu sa Dejtonskim sporazumom već potpisan sa Republikom Srpskom.

“Politika Srbije je principijelno konzistentna i duboko ukorjenjena u ideji mira i razvoja kojim je osnovni preduslov rješavanje tragičnih konflikata iz prošlosti čije posledice osjećamo i danas”, istakao je Tadić.

On je podsjetio da je osnivanje Republike Srpske bio istorijski dan za sve koji su nastojali da se okončaju ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije i u samoj BiH i podsjetio da je 9. januara 1992. godine osnovana Republika Srpska kao politički odgovor srpskog naroda na odluku o nezavisnosti BiH od SFRJ, koju su tada su izglasali muslimanski i hrvatski poslanici.

“Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine Republika Srpska je međunarodno potvrđena i postala je jedan od dva entiteta koji čine današnju BiH. Republika Srpska je stvorena kao zajednica kroz koju srpski narod štiti svoje nacionalne interese i identitet poštujući interes i kontinuitet druga dva naroda”, istakao je Tadić.

Tadić je rekao da je rat od 1992. do 1995. godine, uključujući i NATO bombardovanje Republike Srpske, ostao velika opomena svima kako balkanske političke i vjerske sukobe moramo rješavati mirnim putem, strpljivim dijalogom i pregovorima, poštujući legitimne i demokratske interese i ljudska i kulturna prava svih strana.

On je rekao da Srbija u svakoj prilici insistira na odbrani prava svih drugih naroda na prostoru zapadnog Balkana, ističući da tako nikada neće odustati od legitimnih interesa srpskog naroda, gdje god on živio.

Prema Tadićevim riječima, očuvanje egzistencije, utemeljenje budućnosti i kulturnog identiteta nisu samo prirodna svojstva svake nacionalne politike, već i međunarodna obaveza proistekla iz univerzalnih akata UN.

“Zato uvijek, misleći o tragedijama drugih, kažemo i da je naš narod bio strašan stradalnik u 20. veku – Jasenovac, Gradina, Jadovno, Bratunac, Kragujevac, Kraljevo, Prvi svetski rat i NATO bombardovanje”, istakao je Tadić.

On je rekao da su današnji pokušaji preotimanja kulturne i vjerske baštine Srba na Kosovu i Metohiji samo neki od primjera tog stradanja.

“Baš zato mi moramo misliti o budućnosti i nikada ne smijemo odustati od naših prava i baš zato saradnja Srbije sa RS nikada nije bila usmjerena na štetu drugih naroda i institucija BiH“, naglasio je Tadić.

On je rekao da je Srbija svjesna svoje istorijske i političke odgovornosti i visoke mjere osjetljivosti tolerancije potrebne za dijalog o ovim pitanjima, a prije svega za pomirenje među državama i narodima u regionu koje je još na dnevnom redu.

Kada je riječ o predsjedavanju Srbije Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, Tadić je rekao da Srbija posebno insistira na jačanju demokratskih procesa i reformi, zajedničkog rada u korist nastavka procesa proširenja EU, unapređenja ekonomske saradnje, privlačenja stranih investicija, izgradnji infrastrukture, energetike, te saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture.

“U svim ovim poslovima Srbija je uvek sa Republikom Srpskom i na nju možete računati u decenijama koje su pred vama, kao što je to bilo u protekle dvije decenije”, zaključio je Tadić.

Akademija koja se održava u banjalučkoj dvorani “Borik”, počela je himnom Republike Srpske u izvođenju Hora “Srbadija” iz Bijeljine.

Pozdravnu govor pročitao je predsjednik RS Milorad Dodik, a akademiji prisustvuju premijer Srbije Mirko Cvetković, potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa vladikama.

Svečanosti prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i ministri, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i narodni poslanici, član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović, te srpski predstavnici u Savjetu ministara.

Među prisutnima su i bivši predsjednici Republike Srpske, predstavnici institucija Srpske, Srbi iz dijaspore, akademici, načelnici opština u Srpskoj i mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Akademiji prisustvuje i delegacija HDZ-a BiH u kojoj su Dragan Čović, Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto.

Nakon akademije, u 15.00 časova u zgradi Vlade Republike Srpske biće priređen svečani prijem za zvanice povodom Dana Republike Srpske i krsne slave – Svetog Arhiđakona Stefana

 

Srna/Informer.ba