Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Boris Tadić teško bolestan?

U septembru su se pojavile prve informacije o narušenom zdravlju srpskog predsjednika Borisa Tadića. U novembru su ga politički protivnici izrijekom tražili da prizna javnosti da je bolestan. U decembru je kazao da nije bolestan, nego da samo tako izgleda jer puno radi.

Srpski predsjednik Boris Tadić boluje od dvije neizlječive i vrlo teške bolesti – lupusa i multiple skleroze, tvrde izvori nedjeljnika Nacional iz najuglednije srpske medicinske ustanove, Vojnomedicinske akademije (VMA).

S te dvije bolesti uz vrhunsku medicinsku može može još dugo živjeti, objašnjavaju, ali ne i održavati zahtjevan predsjednički ritam, tvrdi izvor koji je navodno vidio predsjednikov bolesnički karton.

Naime, prva nagađanja oko Tadićevog narušenog zdravlja pojavila su se još u septembru, no stvar se zahuktava u novembru, kad zastupnica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović u parlamentu traži da joj se u pisanoj formi odgovori na pitanje kakvo je zdravstveno stanje Tadića budući da “postoje ozbiljne indicije da je predsjednik Srbije ozbiljno bolestan i da njegova bolest može uticati na vršenje funkcije”.

Štaviše, zatražila je od konzilijuma ljkara na VMA da pregledaju ne samo predsjednika Srbije, nego i nosioce svih državnih funkcija, te se u javnosti počinje šaputati o Tadićevim odlascima neurohirurgu.

“Tačno je da loše izgledam, ali nisam bolestan. Loše izgledam jer mnogo radim”, kazao je Tadić 18. decembra.

Jeremić i Đilas u sukobu oko trona

I dok nijedan mainstream medij ne nagađa zašto Tadić izgleda starije i loše, u nekim se srpskim tabloidima pojavila istovjetna informacija, da boluje od multiple i lupusa. Isti tabloid piše i kako Tadić ranije nije operisao sportsku povredu koljena, kao što je rekao medijima, nego benigni tumor.

Srbija se, inače, sprema za parlamentarne izbore, koji trebaju uslijediti za tri mjeseca i vladajuću Demokratsku stranku, osim spekulacija o Tadićevom zdravlju, razdire i neslužbena bitka za njegovog nasljednika. Ona se vodi između šefa diplomatije Vuka Jeremića i beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa, koja je počela još prilikom izbora potpredsjednika stranke, a kulminirala Đilasovim zahtjevom da se Jeremić razriješi ministarske pozicije.

 

Danas.hr/Informer.ba