Politika Udarno Vijesti

Boris Tadić u srijedu u Sarajevu

Predsjednik Srbije Boris Tadić će u srijedu, 6. jula, boraviti u prvoj, zvaničnoj posjeti BiH.

U kabinetu srpskog predsjednika ranije je rečeno da će Tadić tokom posjete Sarajevu razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH.

Očekuje se da će teme razgovora biti odnosi dvije zemlje i podrška Srbije evropskoj integraciji BiH.

Tadić je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH 26. aprila u Karađorđevu na sastanku na kojem je učestvovao i predsjednik Turske Abdulah Gul.

Na tom samitu ocijenjeno je da je budućnost regiona u EU, ali i u razbijanju predrasuda, procesu pomirenja i nemiješanju u unutrašnje stvari drugih država.

Tadić je u maju 2010. godine boravio u Sarajevu gdje je učestvovao na skupu povodom desetogodišnjice Igmanske inicijative, mreže regionalnih nevladinih organizacija.

Predsjednik Srbije Tadić je 11. jula 2010. godine prisustvovao komemoraciji u Potočarima, gdje je izrazio žaljenje zbog zločina koji su se dogodili.

U septembru 2009. godine Tadić je posjetio Pale.

RAZGOVORI O REGIONALNOJ SARADNjI

Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovaraće sa visokim zvaničnicima BiH u srijedu, 6. jula, o bilateralnim odnosima, spornim pitanjima između dvije države i regionalnoj saradnji naročito u segmentu evropskih integracija, rekao je Srni savjetnik za spoljne poslove predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Danilo Petrović.
Tokom sastanaka u Sarajevu biće riječi i o ekonomskoj saradnji, s obzirom da je Srbija po visini spoljnotrgovinske razmjene drugi partner BiH, ali i o zajedničkom nastupu prema trećem tržištu, naveo je Petrović.

Iz Radmanovićevog Kabineta navode da je ovo druga zvanična posjeta BiH, a ne prva kako su ranije objavili mediji.

“Prva posjeta se desila 29. juna 2006. godine. Ovo sada je uzvratna posjeta Tadića na posjetu Predsjedništva BiH Srbiji koja se desila 2009. godine, sa predsjedavajućim Radmanovićem na  čelu“, istakao je Petrović.

Prema predviđenom protokolu, Tadiću će u srijedu u 10.00 časova biti priređen svečani doček na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a u 10.30 časova i ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima u rezidenciji Konak.

U 10.45 časova u rezidenciji je zakazan susret članova Predsjedništva BiH sa Tadićem, u 11.15 sastanak državnih delegacija BiH i Srbije, nakon čega će u 12.15 časova biti održana konferencija za novinare.

Sastanak Tadića sa Kolegijumom oba doma Parlamentarne skupštine BiH najavljen je u 14.40 časova, a sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem u 15.20 časova, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

 

Srna/Informer.ba