Region Udarno Vijesti

Borovec: Znali smo za Paravinja ali ga nismo izručili jer je hrvatski državljanin

Hrvatska je znala da Dragan Paravinja, koji je jučer priznao ubistvo Antonije Bilić, živi u Hrvatskoj, nakon što je u Srbiji počinio kazneno djelo silovanja, ali ga nije izručila 2007. jer je on državljanin Hrvatske, čiji ga ustav štiti od izručenja, izjavio je danas glasnogovornik hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec.

“Mi smo 2007. dobili obavijest da je za njime (Paravinjom) raspisana međunarodna tjeralica Interpola iz Beograda i odmah smo ih obavijestili Interpol u Beogradu da se radi o hrvatskom državljaninu koji prema hrvatskom Ustavu ne može biti izručen”, rekao je Borovec danas novinarima u Splitu, gdje sudjeluje na skupu “PR Open” što ga organizira Hrvatska udruga za odnose s javnošću.

Borovec je kazao da su o potjernici beogradskog Interpola pravovremeno izvijestili Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo jer se, kako je rekao, prema Kaznenom zakonu RH može preuzeti kazneni progon za ona kaznena djela koja su počinili hrvatski državljani u inostranstvu.

“Imam informacije da je preuzimanje tog kaznenog progona zatraženo, ali nije dobiven niti pozitivan niti negativan odgovor iz Beograda”
, rekao je.

Dodao je kako postoji “veći broj” hrvatskih državljana, poput Paravinje, koji su u inostranstvu počinili kazneno djelo.

“Mi ćemo dio svojih problema riješiti ulaskom u schengenski prostor i Europsku uniju jer će onda vrijediti europski uhidbeni nalog za hrvatske državljane koji počine kazneno djelo u nekoj od zemalja EU-a, no i dalje će ostati problem onih država u regiji koje neće zajedno s nama ući u EU niti će biti u schengenskom prostoru“, objasnio je Borovec.

Kazao je i da je jučerašnje priznaje Paravinje u Banjoj Luci istražnom sucu i svojem branitelju da je ubio Antoniju Bilić “referentan dokaz na temelju kojeg se može voditi kazneni postupak protiv njega”.

Potvrdio je da veći broj ronilaca danas pretražuje korito rijeke Krke u koju je Paravinja, kako je sam priznao, bacio tijelo Antonije Bilić.

U svojem predavanju na splitskom “PR Openu” Borovec je kazao da je počinjena greška što predstavnici policije nisu blagovremeno davali više informacija obitelji Antonije Bilić nakon što je ona nestala te da je ta obitelj bila previše pod dojmom medija.

“Sestre Antonije Bilić su se žalile nekim institucijama da se u medijima objavljuje previše detalja o nestanku te da to šteti istrazi”, kazao je.

Upozorio je kako na drniškom području, gdje je nestala Antonija Bilić, ne postoji gradski prijevoz za učenike pa su mnogi od njih prinuđeni stopirati, što ih izvrgava opasnosti.

Paravinja je danas prebačen u Istočno Sarajevo, gdje će biti pritvoren u zatvoru “Kula”. Na tom je području nadležan Osnovni sud na Sokocu, koji je za njim 2005. i raspisao potjernicu zbog sumnje da je tri godine ranije počinio kazneno djelo silovanja i u Bosni i Hercegovini.

U Srbiji je već pravomoćno osuđen zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Očekuje se kako će sud na Sokocu Paravinji odrediti jednomjesečni pritvor tokom kojega može biti proveden i ekstradicijski postupak.

 

Fena/Informer.ba