Kultura Vijesti

Bosanac crta historiju Amerike!

Kada je počela agresija na BiH, supružnici Rosić su iz svog Sarajeva, sa dvoje male djece otišli u izbjeglištvo. Prvo utočište, nakon dugog lutanja, našli su u Njemačkoj. Proveli su tu šest godina, a onda krenuli dalje, u Sjedinjene Američke Države i završili su u gradu Waterllou. Tu i danas žive, a o Rosićima bruji Amerika, priče o njima pune američke novine, česti su gosti TV kuća… I sve to zahvaljujući Paci Rosiću koji danas ima 30 godina. Rosići su vlasnici neobične galerije sa restoranom u tom gradu koja je postala prava turistička atrakcija.
Paco je zbunio i oduševio Ameriku kada je načinio reprodukciju Sikstinske kapele u Waterllou. Nahrlili su i znatiželjnici i stručnjaci da vide to njegovo remek djelo rađeno sprejom!
On je faciniran Mikelanđelovim djelom i jdne noći je odlučio da uradi kopiju čuvene Sikstinske kapele. Otac je bio zapanjen njegovom idejnom i namjerom, pitao ga je da li je uopšte normalan, a sin mu je odgovorio da jeste, da će uraditi što je naumio i da mu treba pomoć i podrška roditelja. Oni su iz banke podigli svu ušteđevinu i dali je sinu.
A kada je, nakon četiri i po mjeseca, završio svoje djelo, Paco je američkim novinarima kazao da je to njegov poklon Americi koja je pomogla i njegovoj i brojnim drugim porodicama iz Sarajeva i BiH. Dobio je sva moguća američka priznanja.
Rosići su odmah zatim otvorili galeriju i u njoj restoran. Kako su ispričali, uradili su to da bi ljudima koji dođu ponudili drugačije od onoga što je u Vatikanu, ali i priču o Sarajevu, Bosni i jednoj bosanskoj porodici. U svom restoranu služe jela iz evropske kuhinje, uz obavezna bosanska jela. Često ih priprema sam Paco i on priča da je ljubav prema kuhanju naslijedio od bake i djeda Milosave i Ivana Bošnjaka koji su prije rata imali restoran „Brioni” u Osjeku na Ilidži.
Paco se sada bavi i izradom reklama i web dizajnom.
Sada je ponovo zapanjio Ameriku – priprema se da sprejom nacrta kompletnu historiju Sjedinjenih Američkih Država. Cijelu sliku složio je u glavi, sponzori se sami javljaju…

izvor: SAN