Svijet Udarno Vijesti

Bosanski, srpski i hrvatski plaćenici likvidirani u Libiji!

To nisu bili vojnici, nego krvnici koji ubijaju za novac. Ovdje je bilo devet hrvatskih i 12 srpskih plaćenika, ali i onih iz BiH, Ukrajine… Svi su osuđeni po kratkom postupku, izjavio je jedan od pobunjenika.

Kako navodi izvor Večernjeg lista, Abdelaziz Madini, plaćenici su bili zauzeli zgradu libijskog osiguranja u samom centru Misrate.

“Profesionalne ubice iz Hrvatske, BiH, Ukrajine, Srbije, Rusije, Kolumbije… Bilo ih je ukupno 85, pod punom ratnom opremom. Hladnokrvne ubice zbog kojih smo imali velike gubitke dok smo oslobađali ovu zgradu”, rekao je Madini, borac na strani pobunjenika.

“Oni koji nisu poginuli u borbi, osuđeni su na licu mjesta. Metak u čelo i zbogom zauvijek. To su ubice, krvnici, to nisu vojnici, nego ljudi koji bezdušno ubijaju za novac. Prema informacijama kojima raspolažem, među ubijenima je bilo 9 hrvatskih državljana, 12 srpskih, 11 Ukrajinaca i 10 Kolumbijaca. Ostali, čini mi se, nisu identifikovani. Plaćenici koji su uhapšeni u Tripoliju i drugim gradovima prebačeni su u zatvor u Bengazi i njih čeka suđenje, ali  ima ih još puno koji su na slobodi. Pobjegli su i skrivaju se u Sirtu, Bani Validu i Sabi…”, dodao je još izvor Večernjeg.

Zbog svih tih likvidiranih ljudi, Misrata izgleda kao grad duhova. Ulica Tripoli, u kojoj su se vodile najžešće borbe između gadafijevaca i pobunjenika koji su branili grad, srušena je bukvalno do posljednje zgrade.

Abdelaziz s gorčinom govori: “Nema toga što nisu bacili na nas. Gađali su nas minobacačima, veberima, dalekometnim projektilima… Tukli su nas i s kopna i s mora… Došli su gotovo do centra grada. NATO-ova intervencija stigla je u zadnji čas.

Da nisu došli, grad bi sigurno bio u njihovim rukama, a ovdje bi se dogodio pravi genocid. Gadafijevi su plaćenici pobili sve ljude u predgrađu i svim mjestima u koja su ušli. Ubijali su sve što je disalo. I ovdje u Misrati ubijali su nevine ljude: žene, djecu, starce… Tek kad im je NATO uništio teško naoružanje, mogli smo da krenemo u kontraofenzivu i istjeramo ih iz grada.”

 

Informer.ba