BiH Vijesti

Bosansko Grahovo: Četvrtina građana pod petrolejkama

Opština Bosansko Grahovo jedna je od rijetkih u BiH u kojoj još nije u potpunosti riješen problem elektrifikacije, jer više od četvrtine teritorija ove opštine nema električnu energiju, upozorio je načelnik ove opštine Uroš Makić.

Makić je potvrdio Srni da niskonaponska elektromreža nije obnovljena u mjesnim zajednicama Preodac i Tiškovac, kao ni “džepovi” u selima Isjek, Radlovići i Marinkovci u koja se vratio značajan broj predratnih stanovnika koji već 15 godina žive sa lampama “petrolejkama“, što je, kako je rekao, ponižavajuće i nedopustivo u 21. vijeku.

On je podsjetio da se u opštinu Bosansko Grahovo, koja se nalazi u Livanjskom kantonu, i koja je teško stradala u ratu, do sada vratilo oko 3 700 predratnih stanovnika ili oko 45 odsto populacije po popisu iz 1991. godine, ali da je glavna prepreka masovnijem povratku spora i nedovoljna obnova stambenog fonda i infrastrukture.

Prema njegovim riječima, u posljednja tri mjeseca u matičnu opštinu vratilo se desetak porodica iz Srbije i Republike Srpske, a nadležnoj opštinskoj službi podnesen je veliki broj zahtjeva za obnovu stambenih jedinica i povratak predratnih stanovnika.

Makić je potvrdio da na obnovu i sanaciju u opštini Bosansko Grahovo čeka još oko 900 individualnih stambenih jedinica i oko 200 stanova u stambenim zgradama na kojima postoji stanarsko pravo ranijih korisnika, podsjećajući da je u ovoj opštini u ratu uništeno oko 97 odsto stambenog fonda i infrastrukture.

 

Srna/Informer.ba