Politika Udarno Vijesti

Bosić: Čudno da se BiH našla u društvu s Kosovom i Albanijom

Članovi delegacije BiH u Vijeću Evrope Mladen Bosić /SDS/ i Saša Magazinović /SDP/ danas su Komitetu za monitoring podnijeli izvještaj o stanju u BiH i obrazložili  situaciju  u vezi sa zastojem u formiranju Vijeća ministara BiH.

Bosić je izrazio čuđenje da se BiH našla u novoj, hitnoj, rezoluciji Vijeća Evrope o Balkanu, zajedno sa Kosovom i Albanijom, konstatujući da su to sasvim različite situacije, navodi se u saopštenju SDS-a.

Mladen Bosić, koji je i predsjedik SDS-a, podsjetio da je i u Belgiji zastoj u formiranju vlasti poslije izbora još duži, ali da niko ne pomišlja da se spolja miješa u sastavljanje belgijske vlade.

Bosić je prenio očekivanja da će političke stranke iz BiH, koje su odgovorne za blokiranje pregovora o novom Vijeću ministara, revidirati stavove i prihvatiti kompromisna rješenja koja su u skladu sa Ustavom, kao i da će skupštinska komisija za odluku Suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci” ponuditi rješenje koje je prihvatljivo za sve.

Vijeće Evrope će ponovo na januarskom zasjedanju imati na dnevnom redu razmatranje situacije u BiH na osnovu izvještaja Tima za monitoring.

U obrazloženju Rezolucije Vijeća Evrope o stanju na Balkanu, koja se odnosi na BiH, konstatuje se da su pregovori u Brčkom propali uprkos činjenici da su stranke iz RS – SDS i SNSD – “bile kooperativnije” i da je teška situaciju u BiH, prije svega, posljedica zastoja u formiranju Vijeća ministara.

 

Srna/Informer.ba