Politika Vijesti

Bosić: Predsjedništvo BiH da predloži mandatara ili podnese ostavku

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić rekao je danas specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu da očekuje da članova Predsjedništva BiH odmah predlože mandatara za sastav Savjeta ministara, koji će u zakonskom roku izvršiti konsultacije o formiranju Savjeta ministara.

Bosić je podsjetio da je postignut politički dogovor da mandatar treba da bude iz HDZ-a i da, “prema tome, ne vidi prepreku da Predsjedništvo BiH obavi taj dio posla”.

“Za dalju krizu odgovornost će snositi članovi Predsjedništva BiH, koji ne obavljaju poslove koji su im povjereni ustavom i zakonom”, naglasio je Bosić.

Bosić je podsjetio da je Predsjedništvo BiH, i po ustavu i zakonu, dužno da vrši konsultacije i predlaže mandatare za sastav Savjeta ministara i budžeta zajedničkih institucija – saopšteno je iz informativne službe SDS-a.

“Nevršenjem ustavne i zakonske obaveze Predsjedništvo BiH se izvuklo iz tih aktivnosti i SDS očekuje od članova Predsjedništva BiH da konačno počnu da izvršavaju svoje obaveze ili da podnesu ostavke”, rekao je Bosić.

Bosić je istakao da “guranje” BiH u dublju krizu neće donijeti ništa dobro ni građanima RS, niti Federacije BiH.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom o aktuelnim pitanjima u BiH, dodaje se u saopštenju

 

Srna/Informer.ba