Politika Udarno Vijesti

Bosić uputio pismo Radmanoviću i Špiriću

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić zamolio je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikolu Špirića da iskoristite svoj autoritet kako bi se, uz pomoć domaćih i međunarodnih institucija, što prije vratila ugrožena ljudska prava i slobode građanima Republike Srpske i BiH koji su posljednjih deset godina sankcionisani nezakonitim i neustavnim odlukama visokih predstavnika.

“Uprkos našim stalnim apelima, ali i zahtjevima i upozorenjima drugih domaćih institucija, stručne javnosti, pa i upozorenja Venecijanske komisije, da OHR prestane da preuzimanja sudske nadležnosti u zemlji, čime se ozbiljno ugrožavaju ljudska prava pojedinaca zagarantovana Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, čiji prag ne smije preći ni sam visoki predstavnik, ovo pitanje sve do sada nije ozbiljno uzeto u razmatranje“, nevedeno je u pismu koje je Bosić uputio Radmanoviću i Špiriću.

Bosić u pismu traži od Radmanovića i Špirića da, koristeći svoja ovlaštenja i mogućnosti, o ovome obavijeste relevantne međunarodne faktore u UN i Evropskoj uniji pod čijim mandatom i ovlašćenjima djeluje visoki predstavnik i njegova kancelarija.

Bosić navodi da su SDS i on lično u više navrata tražili od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i njegovih prethodnika da prestanu sankcije i političke i druge zabrane prema velikom broju građana RS koje su nametali visoki predstavnici u BiH tokom posljednjih deset godina.

Različite forme sankcija, političkih zabrana i kazni, nestandardne, a neke i potpuno nepoznate u našem ustavno-pravnom sistemu, vremenski neograničene, donesene bez bilo kakvog sudskog postupka, prava na odbranu i prava na žalbu i pravni lijek, primijenjene su u najdrastičnijem i najokrutnijem obliku, posebno u vrijeme visokog predstavnika Pedia Ashdawna, na više od stotinu pojedinaca u RS tokom 2003, 2004. i 2005. godine“, naveo je Bosić u pismu.

 

Srna/Informer.ba