Politika Udarno Vijesti

Bosić: Vrijeme je da se u Sarajevu stave karte na sto

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić očekuje da na sastanku stranačkih lidera u Sarajevu 15. septembra “sve karte budu stavljene na sto i svi argumenti razmotreni kako bi se konačno vidjelo da li postoji prostor za dogovor”.

“Očekujemo da u Sarajevu budu nastavljeni razgovori iz Mostara, koji je otvorio nekoliko političkih tema i koji je pokazao da postoji politička volja i prostor za eventualni dogovor” – rekao je Bosić.

On je istakao da sa optimizmom dolazi na sastanak u Sarajevo i da se nada da će, ako i ne bude postignut konačan dogovor, to biti napredak koji će praktično pokazati da će u sljedećem koraku doći do dogovora.

“Svaka druga varijanta je dalje tonjenje u svaku vrstu krize, prije svega političke, koja nikome ne ide u prilog – ni Republici Srpskoj, ni Federaciji BiH” – smatra Bosić.

On ne vjeruje da će na ovom sastanku biti riječi o ustavnim promjenama.

“Ne vjerujem da će se ići u toliku dubinu i da će biti riječi i o ustavnim promjenama”, rekao je Bosić i napomenuo da su neka pitanja već otvorena u Mostaru i da je o nekima postignut dogovor.

On je podsjetio da je na sastanku u Mostaru prošlog ponedjeljka postignut dogovor o pitanjima koja su uslov za dalje približavanje EU, kao što su državna pomoć, državna imovina, provođenje presude Evropskog suda u slučaju “Sejdić i Finci”.

Bosić je istakao da je potreban, prije svega, konkretan dogovor u vezi sa Savjetom ministara BiH i kako dalje ići, i da ne vidi razlog da se to ne desi.

 

Srna/Informer.ba