Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Bosna i Hercegovina zbog stava Vlade Federacije ostaje bez 88 miliona eura

Evropska komisija donijela je internu odluku o suspenziji svih projekata iz Instrumenata predpristupne pomoći (IPA) za Bosnu i Hercegovinu u 2011. godini čime naša zemlja ostaje uskraćena za 88 miliona eura koji su trebali biti upućeni za realizaciju 14 projekata koji su usaglašeni na državnom nivou, potvrđeno je portalu „Jabiheu“ u Evropskoj komisiji u Briselu.

Prvobitno je u BiH trebalo stići 96 miliona, ali za 8,2 miliona eura nije bilo saglasnosti na državnom njivou zbog stava iz RS da se provedbom predviđena četiri prijekta vrši prijenos nadležnosti sa entiteta na državu.

No, nakon što je RS odbila preko državnog nivoa realizirati 8,2 miliona eura, Vlada Federacije BiH učinila je još suicidniji potez – dogovor Vijeća ministara vlada premijera Nermina Nikšića u ponedjeljak je ocijenila neprihvatljivim?!

Premijer Nikšić je tu odluku odmah prenio specijalnom predstavniku EU Peteru Sorensenu nakon čega je u Briselu ispisana interna odluka o suspenziji svih projekata za BiH koji su se trebali finansirati iz IPA fondova.

Do kraja sedmice o tome bi i zvanično trebao biti obaviješten predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić.

Izuzev zbunjenosti i šoka koji je odluka Vlade Federacije BiH izazvala u Evropskoj komisiji, sa druge strane nema nikakve najave niti naznaka kako bi ona mogla biti izmjenjena.

” Ono što treba biti jasno u BiH – nijedan projekat neće biti finansiran iz IPA fondova ukoliko za njega ne postoji saglasnost, odnosno koncenzus svih nivoa vlasti u BiH. U ovom slučaju nema saglasnosti iz FBiH što znači da nema osnova za provedbu projekata u vrijednosti od 88,02 miliona eura” – rekao je za „Jabiheu“ visokopozicionirani diplomata Evropske komisije.

Informer.ba