BiH Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Bosna i Hercegovina je u recesiji, ali nema dokaza za to

Do kraja 2012. statistički možemo očekivati bolju situaciju, ali stvarno, imaćemo veću stagnaciju bh. privrede, a i statistički nepotvrđena recesija je realno moguća, rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu projekt menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) Igor Gavran.

Stagnacija u najboljem slučaju

Recesiju zvanično ne možemo potvrditi jer će zvanična državna statistika podatke o bruto društvenom proizvodu (BDP) objaviti tek naredne godine, međutim, ono što nam može biti smjernica su podaci zvanične statistike u RS-u koji pokazuju da imamo negativne trendove, istakao je Gavran.

Po definiciji recesija je kada privreda dva kvartala zaredom ima negativan rast, odnosno pad, tako da se nakon negativnog drugog kvartala ove godine može očekivati i negativan i treći kvartal, što bi značilo recesiju.

Na to, prema Gavranovim riječima, upućuje većina pokazatelja, koji su negativni poput vanjskotrgovinske razmjene i pada industrijske proizvodnje, što znači da ćemo u najmanju ruku imati stagnaciju.

I u ovom slučaju, kao i prethodnih godina, BiH samo prati trendove u okruženju, jer uveliko zavisi od stanja na glavnim izvoznim tržištima, dakle Evropskoj uniji i susjednim zemljama. Upravo podaci o bh. izvozu pokazuju da je smanjen izvoz u Hrvatsku koja je jučer objavila da ima negativan rast. Pad industrijeske proizvodnje u ovoj susjednoj zemlji uticao je na potražnju za bh. izvoznim proizvodima. Osim toga, za nas je nagtivan podatak i pad priliva stranih investicija.

16 mjera

Ono što zabrinjava u ovoj, još neproglašenoj reciji, je činjenica da bh. vlasti ne nude nikakav izlaz iz krize. Jedina mjera, kao i prije nekoliko godina, je sklapanje kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Naši političari kažu da entiteti bez aranžmana sa MMF-om nemaju izlaza. Nema izlaza jedino ako su nesposobni jer uvijek se može naći izlaz. U ovoj krizi, za razliku od prethodnih godina, nemamo ni onih čuvenih 16 mjera, koje nikada nisu provedene“, naglasio je Gavran.

 

Oslobođenje/Informer.ba