Region Udarno Vijesti

Bošnjačko nacionalno vijeće osudilo paljenje zastave s ljiljanima

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) najoštrije je danas osudilo skrnavljenje zastave s ljiljanima tokom fudbalske utakmice koja je u srijedu odigrana između Novog Pazara i beogradskog Partizana u Novom Pazaru.

BNV traži da nadležni ispitaju ovaj slučaj i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi nalogodavci i počinioci bili adekvatno kažnjeni.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu se osuđe uprava FK Novi Pazar, te ministri Rasim Ljajić, Sulejman Ugljanin, Milan Marković i Ivica Dačić, kao i Uprava grada, za koje se tvrdi da su pokušali da prećute “ovaj sramni akt” nad emocijama Bošnjaka.

“Bošnjačka nacionalna zastava je Ustavom i zakonom priznata i zaštićena. Pravo na isticanje bošnjačke nacionalne zastave je garantirano takođe Ustavom, te je stoga nedopustiv ovakav odnos onih koji su zaduženi da štite prava Bošnjaka na nacionalnu pripadnost i simbole”, navodi se u saopštenju BNV.

Uvertira ovom događaju desila se prije izvesnog vremena na stadionu FK Vojvodine u Novom Sadu, kada je Žandarmerija oduzela bošnjačku nacionalnu zastavu od navijača FK Novi Pazar, pozirala pred snimateljima i fotoreporterima, prikazujući je kao “plijen”, šaljući na taj način jasnu poruku Bošnjacima da su poželjni samo kao oni koji ne poštuju svoju posebnost.

“Nedopustivo je i ćutanje onih koji se predstavljaju kao zaštitnici Bošnjaka i čuvari njihovih nacionalnih interesa, prije svih Ljajić i Ugljanin, kao i predstavnika civilnog sektora koji na svaki mogući način nastoje borbu za zaštitu nacionalnih interesa Bošnjaka predstaviti kao ekstremizam”, navodi se u saopštenju.

 

Tanjug/Informer.ba