Izdvojeno Politika Vijesti

Božo Ljubić: Bez Vijeća ministara BiH do jeseni

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da ne vjeruje da će političke stranke na nivou BiH približiti stavove prije jeseni kako bi bila formirana parlamentarna većina i izabran Savjet ministara.

Ljubić je naveo da nije bilo formalnih multilateralnih sastanaka koji bi se bavili formiranjem Savjeta ministara, ali je potvrdio da je bilo bilateralnih i trilateralnih.

On je istakao da nijedna od stranaka neće podrediti nacionalnu ličnoj poziciji nekog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH koje pripada HDZ-u BiH.

Komentarišući mogućnost da potpredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž bude kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Ljubić je rekao da “i Raguž i još jedan broj osoba iz oba HDZ-a ima kompetencije i prihvatljivost da obavljaju tu funkciju”.

“Procesi su u toku, a za nas je najvažnija principijelna pozicija hrvatskog naroda, što znači da legitimni predstavnici Hrvata treba da dobiju tri pozicije u Savjetu ministara’‘, rekao je Ljubić novinarima u Mostaru.

Raguž je rekao da je svjestan da bi njegovom kandidaturom za predsjedavajućeg Savjeta ministara bio odblokiran proces uspostavljanja vlasti u BiH, ali da o tome ne odlučuje on nego stranke koje će sklopiti sporazum o stvaranju parlamentarne većine.

”Ne želim kršiti sporazum dva HDZ-a i držaćemo se sporazuma s HDZ-om BiH’‘, rekao je Raguž i dodao da je svejstan da bi bio prihvatljiv svima.

Iz HDZ-a 1990 saopšteno je da je na sjednici Predsjedništva stranke danas jednoglasno zaključeno da HDZ 1990 ostaje privržen ciljevima, duhu i slovu sporazuma koji je potpisan između stranaka koje imaju većinski izborni legitimitet hrvatskoga naroda u BiH.

“HDZ 1990 je sklopio sporazum u dobroj vjeri vođen temeljnim nacionalnim ciljevima. Odlučni smo  da poštujemo i istrajavamo na njegovoj dosljednoj realizaciji što naravno očekujemo i od partnerske strane.  Radi sagledavanja realizacije  postavljenih ciljeva i sadržaja u Sporazumu, HDZ 1990 predlaže sastanak vodstava HDZ 1990 i HDZ BiH”, navodi se u saopštenju.

Raguž je rekao novinarima da će HDZ 1990 hitno tražiti razgovore na najvišem nivou s HDZ-om BiH kako bi razmotrili međustranački sporazum.

 

Srna/Informer.ba