Politika Udarno Vijesti

Božo Ljubić: Dolaskom nove Vlade neće se promijeniti odnos Hrvatske prema BiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocijenio je da izborna pobjeda “Kukuriku koalicije” u Hrvatskoj, koju čine SDP, HNS, IDS i HSU, ni na koji način neće promijeniti poziciju te zemlje u regionu i njen odnos prema susjedima, izrazivši uvjerenje da će nova vlast u Hrvatskoj na isti način, kao i dosadašnja, nastaviti politiku prema BiH i Hrvatima kao njenom konstitutivnom narodu.

“U tom uvjerenju me još dalje učvršćuje ponašanje hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji je izabran iz kruga SDP-a i koji je s nama vrlo dobro sarađivao. Ne vidim nijednog razloga da sada nova vlada pod vođstvom SDP-a ne nastavi na isti način raditi”, rekao je Ljubić Srni.

Lider HDZ-a 1990 dodao je da su politički predstavnici Hrvata u BiH dugo vremena priželjkivali i radili na tome da se u Hrvatskoj između pozicije i opozicije postigne politički konsensuz o odnosu prema BiH, odnosno pitanju Hrvata u BiH.

“To je postignuto tokom ove godine, što će se vjerovatno nastaviti i dalje”
, istakao je Ljubić.

Čestitajući izbornu pobjedu “Kukuriku koaliciji”, Ljubić je istakao da je, održavanjem izbora u demokratskoj atmosferi, Hrvatska pokazala političku vrijednost i demokratsku zrelost.

“Dragan Čović i ja, u ime Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao njegovi čelnici, uputili smo čestitku predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću sa željom da što brže uspostavi vladu koja će što bolje funkcionisati u interesu Hrvatske, ali i u interesu dobre saradnje sa BiH i Hrvata u BiH”, potcrtao je predsjednik HDZ-a 1990.

Nakon obrađenih svih 6.696 biračkih mjesta u svih 11 izbornih jedinica na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, “Kukuriku koalicija”, koju čine SDP, HNS, IDS i HSU, osvojila je 80 mandata od ukupno 143 u Hrvatskom saboru, HDZ u koaliciji sa HGS-om i DC-om 47 mandata, kao i sva tri mandata iz dijaspore.

HDSSB imaće šest mandata, kao i Hrvatski laburisti-stranka rada, a nezavisna lista dr Ivan Grubišić imaće dva mandata, dok su po jedan mandat osvojili HSS, te HSP “Dr Ante Starčević” sa HČSP-om.

Srna/Informer.ba